Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Information med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat information kring de vanligaste frågorna som kommer till Foras kundservice med anledning av Coronaviruset.

Informationen gäller för arbetare som är anställda på privatägda företag med kollektiv­avtal eller på företag utan kollektiv­avtal men som har teckat försäkrings­avtal med Fora. Vill du vara säker på att du omfattas av informationen, ska du höra efter med din arbetsgivare. 

Inbetalningar till tjänste­­pensionen

Vid korttidsarbete

Omfattas du av korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) beräknas inbetalningen till din tjänste­pension på hela lönen, inklusive den del som staten betalar.

Vid uppsägning

När du inte längre får lön utbetald, upphör inbetalningarna från din arbetsgivare till Avtals­pension SAF-LO.

Vid konkurs

Om företaget du arbetar på går i konkurs, och företaget har kollektiv­avtal, kan du ansöka om att få inbetalningar till din tjänste­pension enligt de garantiregler som finns för Avtals­pension SAF-LO. Du gör själv ansökan via en blankett.

Om företaget du arbetar på inte har kollektiv­avtal, finns inga garantier för att du får pengar inbetalda till din Avtals­pension SAF-LO.

Vid sjukdom

Är du sjukskriven och får ersättning från Försäkringskassan gör din arbetsgivare inte några inbetalningar till din tjänste­pension. Men genom premiebefrielse­försäkringen kan du ändå få pengar inbetalda till din tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO.

Värdeutveckling av tjänste­­pensionen

Det är viktigt att se din intjänade tjänste­pension i ett långsiktigt perspektiv. Hur stort värdet av din Avtals­pension SAF-LO är beror på många saker, till exempel hur längde du har arbetat och fått pengar inbetalda, din lön och hur pengarna är placerade. 

Pensions­beskedet från Fora visar värdet av din Avtals­pension SAF-LO den 31 december 2019. Har du frågor om hur värdet på ditt pensions­kapital har förändrats under 2020, vänder du dig direkt till din pensions­förvaltare.

Pensions­myndigheten har gjort en sammanställning av frågor och svar som förklarar hur den allmänna pensionen, tjänste­­pensionen och det egna sparandet påverkas av börsnedgång.

Försäkringar vid uppsägning

Avgångsbidrag

Om du blir uppsagd från jobbet på grund av arbetsbrist kan du få ekonomisk ersättning i form av avgångsbidrag. Försäkring om avgångsbidrag, AGB, är ett engångsbelopp som du kan få om du bland annat har fyllt 40 år och har arbetat i minst 50 månader under en femårsperiod.

Omställningsstöd

Du kan också ha rätt till omställningsstöd, som hjälper dig att hitta ett nytt jobb. Omställningsstöd innebär att du kan få hjälp från Trygghetsfonden TSL med att hitta ett nytt jobb eller en utbildning. Du kan få stöd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Försäkringar  vid sjukdom

Om du är sjukskriven i mer än 14 dagar kan du få ersättning från sjuk­försäkringen AGS. Den ger dig en kompletterande ersättning under den tid du får ersättning från Försäkringskassan.

Försäkringar vid dödsfall

Återbetalnings­skydd

Har du tecknat återbetalnings­skydd får din familj (dina förmånstagare) de pengar som du har tjänat in till din Avtals­pension SAF-LO när du dör. Hur mycket pengar dina förmånstagare får beror på hur stort pensions­kapital du har. Pengarna betalas ut månadsvis.

Har du inte tecknat återbetalnings­skydd kommer dina pensions­pengar att fördelas bland övriga pensions­sparare som är födda samma år som du, och som heller inte har återbetalnings­skydd. Det kallas arvsvint. Alla som inte har återbetalnings­skydd får alltså lite extra pengar till sin tjänste­pension, tack vare arvsvinster.

Tjänstegruppliv­försäkring, TGL

I din anställning ingår en liv­försäkring som heter Tjänstegruppliv­försäkring, TGL. Den ger dina efterlevande ett engångsbelopp om du dör innan du har gått i pension.

  Ring kundservice

  Helgfria vardagar 08.00-17.00
  08-787 40 10

  Mellan 11.00 - 13.00 ringer många till oss. Om du har möjlighet att ringa någon annan tid så får du hjälp snabbare.

  Skicka e-post via Mina sidor

  Om du har specifika avtalsfrågor, vill ange personnummer eller andra uppgifter som du tror att vi behöver ha för att svara på din fråga, så logga in på Mina sidor och skriv ditt meddelande till kundservice där.

  Ställ en generell fråga

  Här kan du endast ställa generella frågor och få generella svar. Använd meddelandefunktionen på Mina sidor för alla andra frågor. Vår ambition är att svara inom 2 arbetsdagar.

  Vi hanterar inte e-postmeddelanden som innehåller personuppgifter.
   

  För- och efternamn*
  Fyll i namn.
  Telefon
  Fyll i telefon
  E-postadress*
  Fyll i en fullständig e-postadress.
  Välj ärendetyp
  Meddelande
  Skriv ditt meddelande

  Kontaktuppgifter

  Postadress
  Fora AB
  101 56 Stockholm

  Leveransadress för bud och paket
  Sveavägen 44, Stockholm

  Öppettider
  Bud och leveranser: 08.10 - 16.45
  (16 maj - 15 september 08.10 - 15.45).

  Observera!
  Vi tar inte emot annat än bokade eller nödvändiga besök
  (bud, företagspost och liknande) på vårt kontor.