Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag  
 - Rapportera eller justera löner för 2023
 - Instruktioner månadsrapportering

ESA

Drygt 2,9 miljoner personer får pensionsbesked från Fora

28 april 2021

Med start i april började Fora skicka ut sitt årliga pensions­besked till alla som någon gång tjänat in pengar till sin tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO. Nu påbörjas utskicket till privatanställda arbetare som under år 2020 tjänade in pengar till sin tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO. Sammanlagt rör det sig om 2,9 miljoner personer som får pensions­besked från Fora.

Pensions­beskedet visar vilken lön arbetsgivaren har rapporterat in som underlag för tjänste­pension, hur värdet av den anställdes pensions­kapital har förändrats, vilken pensions­förvaltare som förvaltar pengarna och eventuellt val av efterlevandeskydd.

- Det är viktigt att notera att värdet som visas i pensions­beskedet gäller per den 31 december 2020. För att få veta hur värdet på pensions­kapitalet har förändrats sedan dess, behöver man logga in på hemsidan hos valda pensions­förvaltare. En samlad bild av hela sin pension, får man på min­pension.se, säger Thomas Billberger, expert på Avtals­pension SAF–LO.

Avtals­pension SAF-LO är den kollektiv­avtalade tjänste­­pensionen för privatanställda arbetare och som administreras av valcentralen Fora. Förra året var det drygt 1,5 miljoner personer som tjänade in tjänste­pension som Fora förde över till olika pensions­bolag.

Från april till juni skickar Fora ut pensions­besked till alla som omfattas av Avtals­pension SAF-LO. Den som har Kivra får sitt pensions­besked i sin digitala brevlåda. Fora gör även ett kompletterande utskick under hösten av de pensions­besked som i dagsläget saknar vissa uppgifter. Det innebär att några får sitt pensions­besked först till hösten.

- Tjänste­­pensionen blir en allt viktigare del i den framtida pensionen. Därför är det ett bra tillfälle att se över sin tjänste­pension i samband med att pensions­beskeden skickas ut. På fora.se finns en guide och checklista om man känner sig osäker hur man ska läsa sitt pensions­besked, säger Thomas Billberger.

20 mars 2024

Första månadsrapporteringen fungerade klockrent

Telos Telemontage är ett av de företag som för första gången har månadsrapporterat lönerna för sina arbetare. Enligt Carina Berg, löneansvarig, gick det bra, mycket tack vare tillgången till Foras inspelade webbinarier om övergången till månadshantering.

19 mars 2024

Du har viktiga försäkringar genom jobbet

Du som är yngre än 22 år och under det senaste året har jobbat hos en arbetsgivare som tecknat försäkringar för sina anställda får inom de närmaste dagarna ett brev från Fora som visar vilka försäkringar du har genom jobbet. Ta en titt på innehållet så du får koll på när försäkringarna gäller. Det är bra att veta hur du ska göra om något händer.

15 mars 2024

Vi firar kollektivavtalets dag

I Sverige har 9 av 10 anställda pension och försäkring via jobbet tack vare kollektivavtalet. Alla kollektivavtal ger en extra trygghet för anställda, utöver det grundskydd som vi får genom lagstiftning. Därför firar vi kollektivavtalets dag den 17 mars!

12 mars 2024

Nu har månadsrapporteringen rullat igång

Under februari öppnade Fora de nya e-tjänsterna för uppmärkning och månadsrapportering av anställda som räknas som arbetare. Arbetsgivare kan nu månadsvis rapportera lönerna för de anställda med Avtalspension SAF-LO som därmed får sina pensionspremier överförda varje månad.

12 mars 2024

Dags att söka sommarjobb - kolla försäkringsskyddet

Sommaren kan tyckas vara långt bort men redan nu söker många företag personal för sommarsäsongen. Kom ihåg att alltid kolla vilka försäkringar som ingår i säsongsanställningen. Är du försäkrad om det händer dig något? Här är en checklista från Fora som gör dig lite tryggare inför sommarjobbet.

av 21
>