Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag  
 - Rapportera eller justera löner för 2023
 - Instruktioner månadsrapportering

ESA

Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension?

3 november 2022

Allhelgonahelgen är en helg att minnas våra närstående som har gått bort. Det kan också vara en tid att tänka på sin egen bortgång - vad händer med din tjänste­pension den dag du inte längre finns?

Efterlevandeskydd.jpg

Det är viktigt att tänka på hur den ekonomiska situationen blir för din familj om en inkomst försvinner på grund av dödsfall. Behovet av återbetalnings­skydd och familje­skydd ser olika ut från person till person, därför är det viktigt att göra ett aktivt val. Du kan till exempel behöva något av skydden om du har barn som bor hemma och din familj inte skulle klara sig ekonomiskt om du dör.

I Avtals­pension SAF-LO kan du teckna återbetalnings­skydd och familje­skydd. Båda skydden ger pengar till familjen när du dör, men fungerar på olika sätt. Din egen tjänste­pension blir mindre om du har något av efterlevandeskydden.

Vad är efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till dina efterlevande när du dör. I Avtals­pension SAF-LO finns två efterlevandeskydd som du kan teckna: återbetalnings­skydd och familje­skydd. Båda skydden minskar storleken på din egen pension.

Vad är återbetalnings­skydd?

Återbetalnings­skydd gör att din familj (förmånstagare) får de pengar du har tjänat in till din Avtals­pension SAF-LO när du dör. Hur mycket som betalas ut beror på hur mycket pengar du har tjänat in.

Vad är familje­skydd?

Familje­skydd är en försäkring som du själv kan teckna. Den ger din familj (förmånstagare) pengar om du dör innan du har fyllt 65 år.
Hur mycket som ska betalas ut bestämmer du när du tecknar familje­skydd.

Läs mer och se gärna vår informationsfilm om efterlevandeskydd här.
Du kan ställa in filmens undertexter på olika språk.

Läs mer om återbetalnings­skydd
Läs mer om familje­skydd

Efterlevandeguiden.se har olika myndigheter samlat information för att göra det enklare för den som har förlorat någon nära.

20 mars 2024

Första månadsrapporteringen fungerade klockrent

Telos Telemontage är ett av de företag som för första gången har månadsrapporterat lönerna för sina arbetare. Enligt Carina Berg, löneansvarig, gick det bra, mycket tack vare tillgången till Foras inspelade webbinarier om övergången till månadshantering.

19 mars 2024

Du har viktiga försäkringar genom jobbet

Du som är yngre än 22 år och under det senaste året har jobbat hos en arbetsgivare som tecknat försäkringar för sina anställda får inom de närmaste dagarna ett brev från Fora som visar vilka försäkringar du har genom jobbet. Ta en titt på innehållet så du får koll på när försäkringarna gäller. Det är bra att veta hur du ska göra om något händer.

15 mars 2024

Vi firar kollektivavtalets dag

I Sverige har 9 av 10 anställda pension och försäkring via jobbet tack vare kollektivavtalet. Alla kollektivavtal ger en extra trygghet för anställda, utöver det grundskydd som vi får genom lagstiftning. Därför firar vi kollektivavtalets dag den 17 mars!

12 mars 2024

Nu har månadsrapporteringen rullat igång

Under februari öppnade Fora de nya e-tjänsterna för uppmärkning och månadsrapportering av anställda som räknas som arbetare. Arbetsgivare kan nu månadsvis rapportera lönerna för de anställda med Avtalspension SAF-LO som därmed får sina pensionspremier överförda varje månad.

12 mars 2024

Dags att söka sommarjobb - kolla försäkringsskyddet

Sommaren kan tyckas vara långt bort men redan nu söker många företag personal för sommarsäsongen. Kom ihåg att alltid kolla vilka försäkringar som ingår i säsongsanställningen. Är du försäkrad om det händer dig något? Här är en checklista från Fora som gör dig lite tryggare inför sommarjobbet.

av 21
>