Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag  
 - Rapportera eller justera löner för 2023
 - Instruktioner månadsrapportering

ESA

Så får du högre tjänstepension

8 mars 2022

I dag, på Internationella kvinnodagen har vi sammanställt några viktiga råd om vad du bör tänka på när det gäller din tjänste­pension. Råden vänder sig främst till kvinnor men är nyttiga för alla.

vitolda-klein-L8oEIAZ59_g-unsplash.jpg

Som privatanställd arbetare med kollektiv­avtal får du tjänste­­pensionen Avtals­pension SAF-LO som betalas av din arbetsgivare. Avtals­pension SAF-LO är lika för kvinnor och män men eftersom kvinnor enligt statistiken har en lägre lön än män under yrkeslivet så återspeglas detta i även pensionen. En högre lön innebär högre avsättning till tjänste­­pensionen.

– Att påverka sin lön kan vara svårt, men det finns andra saker man kan göra för att påverka tjänste­­pensionen positivt. Alla människor har olika livssituationer och olika möjligheter att styra sina val. Det viktiga är att fatta medvetna beslut och förstå att dessa påverkar den egna ekonomin, både på kort och lång sikt, säger Fanny Santa, Affärsansvarig Analys på Fora.

FannySanta02.jpg
Fanny Santa, Affärsansvarig Analys på Fora

Här ger vi dig några råd om hur du kan påverka din framtida tjänste­pension:

  • Sträva efter ett långt arbetsliv. Alla år man jobbar räknas, så det lönar sig att jobba i någon omfattning efter 65 års ålder. Vissa kollektiv­avtal ger även möjlighet att gå i deltids­pension och på så sätt förlänga arbetslivet genom att jobba lite mindre de sista åren. Kolla upp vad som gäller i din anställning och vilket alternativ som passar dig bäst.
  • Om du planerar att gå ner i arbetstid, ta först reda på hur det påverkar din pension. Deltidsarbete kan ha stor negativ påverkan på pensionen och det är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män att arbeta deltid.* Både hur mycket du minskar arbetstiden och under hur lång tid du gör det påverkar pensionen.
    Testa vår räknesnurra så får du en uppskattning av hur mycket som betalas in till din Avtals­pension SAF-LO.
  • Se över hur din deltid kan kompenseras. Är ni fler i hushållet kan ni kanske kompensera för dina uteblivna pensions­premier genom ett privat sparande eller genom att överföra pensions­rätter för sin premie­pension till den förälder som exempelvis deltidsarbetar.
  • Fundera på återbetalnings­skyddet och ta ställning till om du behöver det. I Avtals­pension SAF-LO kan du välja att lägga till återbetalnings­skydd som gör att din familj (förmånstagare) får de pengar som du har tjänat in till din tjänste­pension när du dör. Återbetalnings­skydd minskar dock storleken på din egen tjänste­pension, eftersom du går miste om arvsvinster och den avkastning du skulle ha fått på de pengarna. Det är därför klokt att regelbundet se över just ditt behov av återbetalnings­skydd utifrån din aktuella livssituation. Har du igen make/maka, sambo, registrerad partner eller barn ska du inte ha något återbetalnings­skydd.
  • Att vara föräldraledig har ingen negativ påverkan på tjänste­­pensionen för den som omfattas av Avtals­pension SAF-LO. Hela pensions­premien inom Avtals­pension SAF-LO täcks av Premiebefrielse­försäkringen i drygt ett år vid föräldraledighet. Är du föräldraledig ska du anmäla det till Afa Försäkring, så att de genom premiebefrielse­försäkringen kan göra inbetalningar till din tjänste­pension.

Du kan läsa mer om Avtals­pension SAF-LO och återbetalnings­skydd här på fora.se. För att få en samlad bild av storleken på din framtida pension - den allmänna pensionen, tjänste­­pensionen och eventuellt eget sparande - loggar du in på min­Pension. Där kan du göra prognoser och bland annat se hur utbetalningstid och pensions­ålder påverkar pensionens storlek.

20 mars 2024

Första månadsrapporteringen fungerade klockrent

Telos Telemontage är ett av de företag som för första gången har månadsrapporterat lönerna för sina arbetare. Enligt Carina Berg, löneansvarig, gick det bra, mycket tack vare tillgången till Foras inspelade webbinarier om övergången till månadshantering.

19 mars 2024

Du har viktiga försäkringar genom jobbet

Du som är yngre än 22 år och under det senaste året har jobbat hos en arbetsgivare som tecknat försäkringar för sina anställda får inom de närmaste dagarna ett brev från Fora som visar vilka försäkringar du har genom jobbet. Ta en titt på innehållet så du får koll på när försäkringarna gäller. Det är bra att veta hur du ska göra om något händer.

15 mars 2024

Vi firar kollektivavtalets dag

I Sverige har 9 av 10 anställda pension och försäkring via jobbet tack vare kollektivavtalet. Alla kollektivavtal ger en extra trygghet för anställda, utöver det grundskydd som vi får genom lagstiftning. Därför firar vi kollektivavtalets dag den 17 mars!

12 mars 2024

Nu har månadsrapporteringen rullat igång

Under februari öppnade Fora de nya e-tjänsterna för uppmärkning och månadsrapportering av anställda som räknas som arbetare. Arbetsgivare kan nu månadsvis rapportera lönerna för de anställda med Avtalspension SAF-LO som därmed får sina pensionspremier överförda varje månad.

12 mars 2024

Dags att söka sommarjobb - kolla försäkringsskyddet

Sommaren kan tyckas vara långt bort men redan nu söker många företag personal för sommarsäsongen. Kom ihåg att alltid kolla vilka försäkringar som ingår i säsongsanställningen. Är du försäkrad om det händer dig något? Här är en checklista från Fora som gör dig lite tryggare inför sommarjobbet.

av 21
>