Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Den stressfria dagen – tips från Foras kundcenter

26 maj 2023

På söndag den 28 maj uppmärksammas den stressfria dagen. Den är till för att belysa vikten av att förebygga stress och de negativa effekter det medför. På Foras kundservice är man van att bemöta stressade kunder som ringer. Här är deras bästa arbetstips, som även kan vara till hjälp i privatlivet.

Stressfria_750.png
Från vänster: Veronica Vicencio, Caroline Reinholdsson och Viktor Ryding

Veronica Vicencio arbetar sedan ett drygt halvår på Foras kundcenter. Hon besvarar frågor från anställda och arbetsgivare via e-post och telefon. Att hjälpa kunderna och att det alltid finns något nytt att lära är det bästa med jobbet, tycker Veronica.

– Vi på kundservice är den första kontakten med Fora många kunder har, så det är ett mycket viktigt möte. Stressade kunder som ringer är ofta upprörda på grund av att det kan ha uppstått ett missförstånd i kommunikationen. Det första jag gör är därför att lyssna på vad kunden vill och vad som har gått fel, säger Veronica.

Kollegan Viktor Ryding har jobbat på Fora i ett par år och tycker om att vara en del av Foras uppdrag i samhället. Han har många års erfarenhet av kundservice och telefonsupport.

– Av cirka 60 samtal på en vecka kanske bara ett samtal är från en stressad och irriterad kund. En stressad kund tror ofta att det är kört och att det är för sent att lösa problemet. Ett sådant samtal kan ta lite mer kraft och tid, men jag försöker alltid förklara lugnt och sakligt att det mesta går att rätta till i efterhand. Det brukar fungera, säger Viktor.

Caroline Reinholdsson har jobbat knappt ett år på Foras kundservice och trivs väldigt bra. Hon har tidigare arbetat i skola och använder sin erfarenhet av pedagogiskt bemötande i kontakten med kunderna.

– Det är viktigt att lyssna och bekräfta. För att kunden ska förstå att jag gör mitt bästa och att jag vill hjälpa till behöver jag förklara tydligt vad jag behöver av kunden, eller att kunden själv behöver göra något. Det kan handla om att hen måste gå in och ändra något på Mina sidor. Då stöttar jag kunden genom guidning, så att det blir klart och rätt direkt under samtalet. Jag försöker göra kunden trygg genom att sammanfatta samtalet och repetera vad som är gjort och om något mer behöver göras. Att vara konkret och tydlig är viktigt – och det är ett bra sätt att avsluta samtalet på, säger Caroline.

Caroline har ett kundmöte som hon ofta tänker på med glädje. En kund var stressad, upprörd och arg efter att ha haft kontakt med flera instanser. Caroline lyssnade och bekräftade kundens känslor. Hon förstod var i kommunikationen det hade brustit och föreslog att ”nu ska jag hjälpa dig genom att vi gör så här”. Caroline guidade kunden rätt och tillsammans löste de problemet. Kunden blev oerhört tacksam, bad om ursäkt för att hen varit irriterad och ville skicka en ros som tack!

Foras tips för att bemöta stressade kunder:

  1. Lyssna aktivt och bekräfta kunden.
  2. Var nyfiket intresserad och behåll lugnet.
  3. Ställ tydliga frågor för att ta reda på vad som är problemet.
  4. Var tydlig med vad du behöver få av kunden för att du ska kunna hjälpa till.
  5. Fokusera på lösning i samtalet och undvik att prata om varför problemet har uppstått.

27 september 2023

Idag firar vi tjänstepensionens dag!

Idag är det Tjänstepensionens dag. Det vill vi fira och påminner om att se till att du har tjänstepension genom din anställning.

17 augusti 2023

Tips till dig som byter jobb - se över försäkringarna

Efter sommarens semester ökar intresset för att byta jobb. Nytt jobb kan innebära helt nya förutsättningar när det gäller tjänstepension och trygghetsförsäkringar. Därför är det viktigt att se över vad som gäller för den nya anställningen innan du börjar. Här är Foras tips till dig som planerar att byta jobb.

5 juli 2023

Semester ger välbehövlig paus – passa på att se över dina trygghetsförsäkringar

Juli är fortfarande den vanligaste månaden för semester då nära två miljoner personer tar paus från arbetet. Ett tips när semesterlugnet börjar infinna sig är att passa på och kolla sina trygghetsförsäkringar och tjänstepension. Kanske känslan av att ha koll kan göra semesterlugnet ännu större.

30 juni 2023

Glad sommar!

Nu är sommaren här och vi på Fora vill tacka alla er som varit i kontakt med oss under våren i olika sammanhang. 

15 juni 2023

Månadsrapportering av arbetare från och med 2024

Fora går över till månadshantering av de kollektivavtalade försäkringarna. Det innebär månadsvis lönerapportering, fakturering och överföring av pensionspremier till arbetares pensionsbolag. Det är Foras ägare Svenskt Näringsliv och LO som tagit beslutet om övergången till månadshantering.

av 19
>