Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Den stressfria dagen – tips från Foras kundcenter

26 maj 2023

På söndag den 28 maj uppmärksammas den stressfria dagen. Den är till för att belysa vikten av att förebygga stress och de negativa effekter det medför. På Foras kundservice är man van att bemöta stressade kunder som ringer. Här är deras bästa arbetstips, som även kan vara till hjälp i privatlivet.

Stressfria_750.png
Från vänster: Veronica Vicencio, Caroline Reinholdsson och Viktor Ryding

Veronica Vicencio arbetar sedan ett drygt halvår på Foras kundcenter. Hon besvarar frågor från anställda och arbetsgivare via e-post och telefon. Att hjälpa kunderna och att det alltid finns något nytt att lära är det bästa med jobbet, tycker Veronica.

– Vi på kundservice är den första kontakten med Fora många kunder har, så det är ett mycket viktigt möte. Stressade kunder som ringer är ofta upprörda på grund av att det kan ha uppstått ett missförstånd i kommunikationen. Det första jag gör är därför att lyssna på vad kunden vill och vad som har gått fel, säger Veronica.

Kollegan Viktor Ryding har jobbat på Fora i ett par år och tycker om att vara en del av Foras uppdrag i samhället. Han har många års erfarenhet av kundservice och telefonsupport.

– Av cirka 60 samtal på en vecka kanske bara ett samtal är från en stressad och irriterad kund. En stressad kund tror ofta att det är kört och att det är för sent att lösa problemet. Ett sådant samtal kan ta lite mer kraft och tid, men jag försöker alltid förklara lugnt och sakligt att det mesta går att rätta till i efterhand. Det brukar fungera, säger Viktor.

Caroline Reinholdsson har jobbat knappt ett år på Foras kundservice och trivs väldigt bra. Hon har tidigare arbetat i skola och använder sin erfarenhet av pedagogiskt bemötande i kontakten med kunderna.

– Det är viktigt att lyssna och bekräfta. För att kunden ska förstå att jag gör mitt bästa och att jag vill hjälpa till behöver jag förklara tydligt vad jag behöver av kunden, eller att kunden själv behöver göra något. Det kan handla om att hen måste gå in och ändra något på Mina sidor. Då stöttar jag kunden genom guidning, så att det blir klart och rätt direkt under samtalet. Jag försöker göra kunden trygg genom att sammanfatta samtalet och repetera vad som är gjort och om något mer behöver göras. Att vara konkret och tydlig är viktigt – och det är ett bra sätt att avsluta samtalet på, säger Caroline.

Caroline har ett kundmöte som hon ofta tänker på med glädje. En kund var stressad, upprörd och arg efter att ha haft kontakt med flera instanser. Caroline lyssnade och bekräftade kundens känslor. Hon förstod var i kommunikationen det hade brustit och föreslog att ”nu ska jag hjälpa dig genom att vi gör så här”. Caroline guidade kunden rätt och tillsammans löste de problemet. Kunden blev oerhört tacksam, bad om ursäkt för att hen varit irriterad och ville skicka en ros som tack!

Foras tips för att bemöta stressade kunder:

  1. Lyssna aktivt och bekräfta kunden.
  2. Var nyfiket intresserad och behåll lugnet.
  3. Ställ tydliga frågor för att ta reda på vad som är problemet.
  4. Var tydlig med vad du behöver få av kunden för att du ska kunna hjälpa till.
  5. Fokusera på lösning i samtalet och undvik att prata om varför problemet har uppstått.

18 juni 2024

Semester och paus - kanske bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar

Juli och första delen av augusti är den vanligaste perioden för svenskarnas sommarsemester. Då tar vi en längre paus från jobbet och förhoppningsvis infinner sig semesterlugnet. Kanske är det bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar?

23 maj 2024

Gemensam bolagsstruktur banar väg för varumärket Avtalat

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har enats om nästa steg för varumärket Avtalat och en framtida bolagsstruktur för valcentralerna Fora och Collectum samt informationsbolaget Kollektivavtalsinformation. Det här innebär att all operativ verksamhet i huvudsak samlas i ett och samma bolag, till exempel IT och kundservice. 

7 maj 2024

Olgas resa från hovmästare till systemutvecklare på Fora

Mycket eget driv och intensiva studier tog Olga Korobeinik till ett nytt kapitel i yrkeslivet. Hon lämnade restaurangbranschen och började arbeta som systemutvecklare på Fora. ”Det bästa valet jag har gjort”, säger hon själv. Här berättar hon mer om den prestigelösa kulturen, Foras viktiga uppdrag och en spännande digital transformation. Kanske är Fora en plats för dig?

3 maj 2024

Pilotkunder värdefull hjälp i övergången till månadsrapportering

Att involvera kunder i en pilot i ett tidigt skede var en viktig del i Foras arbete med övergången till månadsvis rapportering av arbetares löner. Ambitionen med en pilot var att dra viktiga lärdomar på vägen mot lansering av månadsrapportering av arbetare. Två av pilotkunderna berättar här om sina erfarenheter.

28 april 2024

Idag är det extra fokus på arbetsmiljön

I dag, den 28 april, är det FN:s internationella arbetsmiljödag, ”World Day for Safety and Health at Work”. En årlig världsomfattande kampanj för att främja ett säkert, hälsosamt och hållbart arbete. Arbetsmiljöfrågor är självklart lika viktiga alla dagar, så för att ändå uppmärksamma arbetsmiljön lite extra idag passar vi på att lyfta Foras duktiga arbetsmiljöombud.

av 23
>