Byt sektion
Självservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Eva uppskattar all kunskap inom Fora

Som produktionsledare på IT–avdelningen är Evas uppdrag att hålla samman Foras alla maskinella bearbetningar med mängder av information. En av de mest omfattande produktionerna är de cirka tre miljoner pensionsbesked som skickas varje år. Eva Alexandersson trivs i sin roll och uppskattar all kunskap som finns inom företaget.

porträttbild på Eva Alexandersson

Eva Alexandersson arbetar som produktionsledare på Foras IT–avdelning och samordnar alla maskinella bearbetningar som pensionsbeskedet, faktureringen och prisregleringar. På fritiden planerar och planterar hon gärna i sin trädgård.

– Alla i huset är jättekunniga inom sina områden och den ena avdelningen är lika viktig som den andra. Det gillar jag. Sedan tycker jag om Foras uppdrag, vi sitter som spindeln i nätet mellan företagen och alla som vi för över pengar och information till, som pensionsförvaltarna, Afa Försäkring, omställningsbolagen och branschaktörerna, säger hon.

Underlättar för företag

De största överföringar gäller tjänstepensionen, främst Avtalspension SAF–LO men även kompletterande pensionspremier som förbunden kommit överens om på förbundsnivå.

– Tänk om företagen själva skulle skicka pengarna och uppgifter till alla pensionsförvaltare och alla andra aktörer. De skulle ju bli skogstokiga.

Eva Alexandersson har arbetat på Fora sedan början på 2000–talet när bolaget hade en stordator och mycket av arbetet var manuellt.

– Jag kom in som handläggare på företagssidan och började i januari 2000. Eftersom det var mitt i lönerapporteringen, så blev jag utlånad till gruppen som jobbade med arbetsgivarens rapportering. Där fick jag jobba med ”linan”, det vill säga alla inkommande blanketter som på den tiden blev scannade av Samhall, sedan kunde blanketterna rättas direkt på skärmen, berättar Eva Alexandersson.

Var utbildare på Postskolan

Innan hon kom till Fora arbetade Eva Alexandersson på Posten. Hon började som postbiträde, gick vidare till postkassör och fortsatte sen som utbildare på det som då hette Postskolan. När Posten började dra ned på antalet kontor i slutet av 1990–talet såg sig Eva Alexandersson om efter andra möjligheter och hamnade på Fora.

Efter en tids arbete med arbetsgivarens rapportering sökte och fick hon tjänsten som rutinansvarig för pensionspremieberäkningen. Det handlar om beräkningen av de premier som arbetsgivarna ska betala till Fora baserat på den lönerapportering de gör.

– Det var bra att komma in som handläggare och sedan gå över till att arbeta som produktionsledare. Jag har fortfarande nytta av det jag lärde mig då, säger hon.

Hon har varit produktionsledare sedan 2004 och har numera även en samordnade roll. Om Fora är spindeln i nätet mellan företagen och alla aktörer som företagens ska betala premier och avgifter till så är Eva Alexandersson tillsammans med övriga produktionsledare spindeln i nätet för Foras produktionsledning.

– Jag har det övergripande ansvaret för alla våra maskinella bearbetningar eller batchar som vi säger. Och jag samordnar vårt arbete. De andra produktionsledarna detaljplanerar de olika batcharna, vilket är en viktigt funktion. Jag gillar att strukturera, se hur saker hänger ihop och tänka längre fram. Om vi förändrar på ett stället så har det alltid återverkning någon annanstans, säger hon.

Uppgifter från många olika ställen

Uppdraget är att se till att alla maskinella bearbetningar av information fungerar och hänger ihop. Pensionsbeskedet är en av de mest omfattande produktionerna med cirka tre miljoner unika dokument som hämtar information från flera olika ställen. Det handlar bland annat om är värdet på personens pensionskapital, som hämtas från pensionsförvaltaren, och uppgifter om hur mycket arbetsgivaren har rapporterat i lön och betalat i premier, som hämtas från Foras egna system.

– Körningarna måste göras i en viss ordning för att hänga ihop så det blir rätt för varje person. Samma sak med fakturorna som vi skickar till företagen baserat på den lönerapportering som de gör till oss. I princip alla maskinella bearbetningar hänger ihop på ett eller annat sätt, och måste gå i rätt ordning. Ytterst är det verksamheten krav som styr planeringen, säger Eva Alexandersson.

Lanserar nya digitala tjänster

Fora befinner sig för närvarande på en stor förändringsresa som bland annat syftar till att utveckla nya, enkla digitala tjänster för anställda och företag. Eva lägger just nu merparten av sin tid i det så kallade Go Live-teamet för att samordna lanseringen.

– I höst lanserar vi nya digitala tjänster för anställda och vi byter också system för hantering av de anställda. Då ska vi plocka ned och ta upp rätt system i rätt ordning. Just nu arbetar vi med en plan som vi ska testa för att få med alla aktiviteter i den ordning de behöver göras. Vi ska också testa och förfina planen, berättar Eva Alexandersson.

Utvecklingsarbetet och samordningen är extra utmanande på grund av coronasituationen eftersom nästan alla på Fora arbetar på distans. Konsulterna som är involverade arbetar också hemifrån.

– Men vi håller igång och håller tidplan. Det ska bli jättespännande med lanseringen i höst och vi har mycket utvecklingsarbete som ska bli gjort innan dess.

Planerar och planerar i trädgården

På sin fritid tränar Eva Alexandersson en hel del för att väga upp det stillasittande arbetet på Fora. Hon ägnar också mycket tid i sin trädgård som hon gärna planerar om varje år.

– För mig är trädgårdarbetet ett sätt att helt koppla bort jobbet. Jag bygger gärna med sten i runda former och gillar att planera och sedan se när det växer. Vi har mängder av rosor, några drivbänkar med tomat och gurka, potatis i kruka och egna vindruvor, berättar Eva Alexandersson.

Eva Alexandersson

Produktionsledare med samordningsansvar

Tidigare erfarenheter: Har arbetat på Posten, bland annat som utbildare på dåvarande Postskolan.
Personlig pryl: Trädgårdsböcker som symboliserar arbetet med den egna trädgården. Planerar, bygger, odlar och tycker om färg, form, vatten och sten i trädgården. Har mängder av rosor och egna vindruvor.
Till den som vill söka jobb på Fora: "Om man gillar förändring ska man söka sig till Fora. Vi är inne i ett jättespännande skede och jag tycker att Fora är duktiga på att låta personer få chanser på nya tjänster även om man inte har den formella utbildningen. Företaget värderar den kunskap man får av att arbeta här och det finns stora möjligheter att utvecklas om man själv vill."