Byt sektion
Självservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Jens bytte operan mot utveckling av digitala tjänster

Han kan bli helt uppslukad av det han gör. Han kan glömma bort att äta lunch. Och han är inte trött när han går från jobbet. Jens Palmqvist har hittat rätt i yrkeslivet när han nu arbetar med att utveckla Foras digitala tjänster. Vägen dit har gått via Operahögskolan och extrajobb som personlig assistent.

Jens Palmqvist

Jens Palmqvist har en bakgrund som operasångare men har bytt bana och arbetar nu med utveckling av digitala tjänster på Fora.

- Jag gillar verkligen det vi gör här på Fora. Det är väldigt spännande och roligt att få vara med och utveckla de nya tjänsterna som hjälper folk att förstå och stötta dem att göra sina val kring sin tjänstepension, säger Jens Palmqvist.

Han beskriver Fora som en mellanhand för pensionspengar. Företagen betalar in pensionspremierna och Fora ser till att de förs över till den eller de pensionsförvaltare som den anställde har valt.

- Det är ett otroligt viktigt samhällsuppdrag som inte gör så mycket väsen av sig. Jag kan själv slås av att jag inte visste så mycket om det här innan jag började här, säger Jens Palmqvist.

Tillsammans med erfarna medarbetare från flera olika avdelningar arbetar Jens Palmqvist med digitala tjänster riktade till privatpersoner. I oktober 2020 kommer de första tjänsterna att lanseras.

- Nu tar vi fram lösningar för val kring efterlevandeskydd, det vill säga återbetalningsskydd när man dör och familjeskydd som är en slags livförsäkring som man kan välja till, säger han.

Praktiskt programmeringsarbete

Jens Palmqvist kom till Fora i oktober 2019 tillsammans med tre andra nyexaminerade juniora IT-utvecklare. De har alla gått Academic Works intensivutbildning Academy som är ett tolvveckorsprogram med stort fokus på det praktiska programmeringsarbetet.

- Under utbildningen märkte jag att jag hade ganska lätt för mig. Vi ställdes hela tiden inför problem och jag älskar problemlösning. Speciellt att hitta på olika lösningar på samma problem, säger han.

Innan han valde att byta spår hade han varit föräldraledig från sina studier på Operahögskolan i Stockholm. När han skulle gå tillbaka dit insåg han att hans motivation inte var tillräckligt stor.

- Totalt har jag studerat och arbetat med musik i över tio år, främst som operasångare. Men då i slutet av 2017 var jag inte så peppad som jag borde ha varit. Det var dags för mig att göra något annat. Beslutet var lätt för jag har alltid varit intresserad av IT, av hur saker funkar och hur de borde funka, berättar han.

Genom sitt intresse för det praktiska IT-hantverket fick han ett jobb som support- och driftstekniker på ett företag som arbetar med kösystem för bland annat butiker.

- Det var mycket roligare än musiken. Min hjärna gick verkligen igång på det och jag tänker på saker på ett sätt som jag inte gjorde när jag höll på med musik. Efter ett tag på kösystemsföretaget ville jag gå vidare för jag hade inget formellt på mitt CV förutom mina musikstudier. Därför sökte jag till Academy, säger han.

Redan under tiden på Academy blev han erbjuden uppdraget på Fora. Med sig in i sin nya roll har Jens Palmqvist operavärldens fokus på att göra varandra bättre.

- Det är väldigt tydligt inom musiken att det ska funka mellan alla på och kring scenen. Vi behöver inte nödvändigtvis gilla varandra men vi måste göra ett bra jobb tillsammans för publikens skull. Jag ska hjälpa dig att vara bra och du ska hjälpa mig att vara bra. Det tar jag med mig in i arbetet med digitala tjänster, förklarar han.

Jobbade extra som personlig assistent

Under sina musikstudier och delvis under sin föräldraledighet arbetade Jens Palmqvist extra som personlig assistent. Det har gett honom helt andra perspektiv på tillvaron och på olika personers förutsättningar.

- Som personlig assistent måste man försöka sätta sig in i den andra personens situation och man måste vara väldigt lyhörd. Jag arbetade bland annat med en kvinna som inte kunde prata och det var spännande att lära känna en människa genom att kommunicera på helt andra sätt. Det är också bra erfarenheter som jag bär med mig, konstaterar Jens Palmqvist.

Var skoltrött

Jens Palmqvist beskriver sig själv som en ganska rastlös person. När något är roligt kan han fokusera i timmar på det, men när han tycker att något är tråkigt kräver det mycket energi av honom att få det gjort. Skoltiden på Åland var utmanande och han hade hög frånvaro även om han hade lätt för sig.

- Jag var skoltrött och på vippen att hoppa av, men jag visste inte vad jag skulle göra om jag inte gick i skolan. Och jag gillade att sjunga så jag tog mig igenom det. Han höll fast vid musiken i över tio år, men har nu bytt noterna och stämgaffeln mot programmering och utveckling av digitala tjänster.

- Jag känner mig väldigt väl omhändertagen här på Fora och har gjort det från dag ett. Jag vet att jag har mycket kvar att lära. Samtidigt känner jag att jag har mycket att bidra med och mina idéer tas emot på ett bra sätt, säger han.

Jens Palmqvist

Junior IT-utvecklare

Tid på Fora: Började som konsult i oktober 2019.
Utbildning: Tolv veckors IT-utbildning och innan dess studier i musik, bland annat Operahögskolan i Stockholm.
Tidigare erfarenhet: Har studerat och arbetat med musik i över tio år. Har även arbetat extra som personlig assisent och som IT-supporttekniker.
Personlig pryl: Stämgaffeln och noter, Mozart är en av favoriterna.