Byt sektion

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Kristin lockas av Foras samhällsuppdrag

Kristin Mörth är HR-chef på Fora. Det som lockade med tjänsten var de positiva förändringar och den utveckling som hon ser hos Fora. Kristin Mörth gillar när det rör på sig och hon gillar själv att röra på sig. Bland det bästa hon vet är att ge sig ut i skogen där hon med skidor eller trailskor bestiger bergstoppar.

Porträttbild på Kristin Mörth

När Foras HR-chef Kristin Mörth skulle ta med sig en pryl som berättar något om henne blev det istället tre saker, en teleskopstav för toppturer, trailskor och granris från sommarstugan. Sammantaget visar det hennes passion för att ta sig upp på bergstoppar med topptursskidor eller ut i skogen i ett par rejäla löpardojor.

- Vi människor mår bra av att vara i rörelse, både intellektuellt och fysiskt. Jag tycker att topptur på skidor är underbart sätt att vara i rörelse i fin natur. Dessvärre är jag mycket bättre på att ta mig upp på skidor än att åka nedför, säger hon.

När hon utvecklar resonemanget visar det sig att hon själv har fått och har tagit många chanser att vara i rörelse, både yrkesmässigt och privat. En större förändring var när hon som HR-controller fick chansen att parallellt läsa till personalvetare. Då arbetade hon på Post- och Telestyrelsen.

- Jag är ekonom i grunden och det har jag nytta av som HR-chef men jag upptäckte tidigt att jag var mer intresserad av människor än av excel-ark. Det såg min dåvarande chef också. Jag kommer för alltid att vara henne tacksam för att jag fick chansen att kliva vidare.

Lockas av Foras samhällsuppdrag

Närmast kommer Kristin Mörth från rollen som HR-chef på ett företag som arbetar med teknologi för de finansiella marknaderna, Cinnober Financial Technology.

Det som tilltalar Kristin Mörth med Fora är dels de förändringar och den rörelse som finns inom företaget, dels samhällsuppdraget, att administrera kollektivavtalade tjänstepension och försäkringar. Båda kopplar till ledarskaps- och medarbetarfrågor och till hennes roll som HR-chef.

- Fora är en del av det trygghetssystem som vi har i Sverige och tjänstepension handlar om människors framtida försörjning. Det är en utmaning att skapa intresse för de här frågorna, speciellt nu när det mesta i vårt samhälle är så kortsiktigt. För den som är ung kan tanken på att bli pensionär kännas oändligt långt bort.

Var i Liberia under ebola-utbrottet

När Kristin Mörth 2015 arbetade som HR Manager på Skandiamäklarna fick hon en förfrågan som hon inte kunde tacka nej till. Hon hade något år tidigare gått med i den beredskapspool som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MBS, har. Det är en grupp personer med olika kompetenser som är knutna till MSB och som kan bli tillfrågade för kortare eller längre uppdrag, framförallt utomlands. Hösten 2015 gällde det ebolautbrottet och då visste ingen hur omfattande det skulle bli. Bilden var att ebola hotade oss alla. MSB behövde en HR-chef för den svenska insatsen.

- Jag fick frågan ena veckan och nästa vecka behövde de veta om jag kunde åka. Min familj har alltid rest mycket, en av mina systrar har arbetat en hel del internationellt för bland annat Rädda Barnen och Röda korset och min pappa har arbetat i Tanzania. Många omkring mig blev oroliga när jag övervägde att åka dit, men när min andra syster, som är läkare, sade att det var OK så åkte jag.

Tar gärna tag i saker direkt

Kristin Mörth var i Liberia i fyra månader som HR-chef för Sveriges insats. Hon har även varit teamleader vid MSB:s insats i Nepal i samband med jordbävningarna, ansvarig för en MSB-instats i Centralafrikanska republiken 2016 för att bygga kontor och boende åt FN-organisationen WHO och gjort ett HR-uppdrag i Afghanistan för Svenska Afghanistankommittéen. Den mest värdefulla erfarenhet från de internationella uppdragen är att ta tag i saker på en gång. Takten är mycket mer uppskruvad i insatser som dessa jämfört med vanliga arbetsplatser. När en människa exempelvis mår dåligt på ett internationellt uppdrag behöver det hanteras snabbt.

- Vi behöver bemanna olika roller och direkt ta ställning till om personen behöver åka hem eller kan göra något annat inom insatsen. Vi måste också värna personens självförtroende för det är jobbigt att inte klara av det man förväntas göra och det är extra svårt när man är utomlands under pressade förhållanden utan sitt vanliga nätverk.

”Att utvecklas är viktigt för vårt välmående”

Andra erfarenheter som Kristin Mörth bär med sig är vikten av att först säkra de grundläggande behoven, att människor vet saker som var de ska sova, var de ska äta och hur de kan kontakta sina anhöriga. Det måste vara på plats innan det går att ta tag i själva arbetsuppgifterna.

Hon slås också av hur viktigt det är att vi är sysselsatta med uppgifter som vi tycker är värdefulla. Under en period i Nepal väntade de på material och då blev det en utmaning för gruppen att fylla sin tid. Hon fick erfara vilka riskerna och konsekvenser det kan innebära när människor inte har meningsfulla saker att göra. På plats i Nepal fick medarbetarna tid att börja grubbla, längta hem, någon sov sämre och någon annan började störa sig på en kollega.

- Min bild är att de riskerna även finns på arbetsplatser här hemma. Att utvecklas och vara stimulerad är otroligt viktigt för vårt välmående, säger hon.

Så att vara i rörelse, både i huvudet och med kroppen, och att resa är Kristin Mörths sätt att hålla sig stimulerad.

- När jag reser, både privat och i jobbet, springer jag gärna en vända i närområdet. Att jogga på morgonen är det är bästa sättet att få en bild av stället jag är på. Den nyfikenheten bär jag med mig i rollen som HR-chef. Jag vill se människor gå vidare, utvecklas åt håll de inte trodde. Det gör mig glad.

Kristin Mörth

HR-chef på Fora 

  • Började på Fora 2 september 2019.
  • Kommer närmast från motsvarande roll på fin tech-bolaget Cinnober Financial Technology. 
  • Läste en tvärvetenskaplig civilekonomutbildning med inriktning mot teknik och design. Är även personalvetare.
  • Har gjort flera internationella uppdrag för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 
  • Arbetade också för MSB under skogsbränderna sommaren 2018 och samordnade de internationella insatserna i Växjö.
  • Drömmer alltid om att resa och fortsätta att upptäcka