Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Aktuellt

Kontorssafari ökar gemenskap och verksamhetsförståelse

16 september 2022

Hur ökar man gemenskap och förståelse för varandra i företag där alla jobbar i olika team? ”Kontorssafari” kan vara ett sätt. På Fora genomförs kontorssafari sex gånger per år, då medarbetare under en dag kan besöka olika avdelningar på Fora och få inblick i hur andra kollegor arbetar.

Aktuellt

Checklista till dig som fått Foras pensionsbesked

1 juli 2022

Under våren har Foras årliga pensionsbesked skickats till alla som via sin anställning tjänat in pengar till sin tjänstepension Avtalspension SAF-LO. Om du är en av dem som fått pensionsbeskedet, tipsar vi här om Foras checklista som hjälper dig att enkelt förstå ditt pensionsbesked

Aktuellt

Elisabeth Wisén blir ordinarie vd för Fora

21 juni 2022

Efter sex månader som Foras tillförordnande vd tillträder nu Elisabeth Wisén som ordinarie vd. Under sina sex månader på Fora har Elisabeth redan gjort avtryck och kunnat bidra med viktiga pusselbitar i Foras utveckling.

Aktuellt

Stopp för handel med Rysslandsfonder

Alla valbara fondbolag inom Avtalspension SAF-LO som har Rysslands- eller Östeuropafonder, har tvingats stänga dessa fonder för handel. Fonderna kan inte kan köpas, säljas eller bytas i dagsläget. Nya pensionspremier kan inte heller placeras i fonderna, och kapitalflytt till eller från fonderna kan inte genomföras.

Kundservice

I Foras kundservicesektioner hittar du bland annat:

  • Blanketter och instruktioner
  • Situationsguider och frågor & svar
  • Kontaktvägar till Fora

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Anders vill förenkla för kunderna

Publicerad augusti 2020

När han var yngre ville han bli arkitekt. Nu är Foras affärsarkitektur en del av Anders Bloms ansvarsområde i rollen som chef för Affär och Marknad. Han ingår i Foras företagsledning och vill driva på förenklingar för kunderna.

Gummistövlar är ”uniform” för Anders Blom när han är på landet i Stockholms skärgård, oavsett väder.

– Jag vill att det som kunderna upplever som ganska krångligt eller svårt i dag ska bli betydligt enklare, säger Anders Blom.

Han är chef för Foras område Affär och Marknad sedan i januari 2020. Då klev han även in i Foras företagsledning. En stor del av arbetet ägnas åt den förändringsresa som Fora är mitt uppe i. Fora ska bland annat utveckla helt nya digitala tjänster för kunder, parter och andra intressenter, byta försäkringssystem och kundservicesystem. Målet är att öka Foras service, stärka kundupplevelsen och lansera nya tjänster som förenklar och förtydligar. Första steget görs hösten 2020 och då lanseras bland annat nya digitala tjänster för anställda.

– Vi nyutvecklar tjänster för alla som har försäkringar eller en tjänstepension administrerad via Fora och byter ut systemet för hanteringen av det. Samtidigt håller vi på att förändra och utveckla vårt arbetssätt för att bli ännu mer serviceinriktade. Förra året bytte vi exempelvis kundmötesplattform, säger Anders Blom.

Kompletterande skyddsnät

Foras uppdrag är att förmedla kollektivavtalade trygghetslösningar och Avtalsepension SAF–LO. Företaget ägs av Svenskt Näringsliv och LO och har cirka 236 000 företag som kunder. Mer än tre miljoner personer har tjänstepension inbetald av arbetsgivaren via Fora. Fora för sedan över pengarna till pensionsförvaltarna och främst handlar det om privatanställda arbetare men Fora har även många företagare som kunder.

– Vi administrerar också inbetalningarna till kollektivavtalade försäkringar som täcker upp om du blir sjuk, föräldraledig, skadad eller blir av med jobbet. Det är ett kompletterande skyddsnät som skapar en trygghet även för arbetsgivaren, säger Anders Blom.

Stipendium från Sida

Anders drömmar om att bli arkitekt tog fart under uppväxten i Ljungby och som 17–åring flyttade han till Halmstad för att läsa byggnadsteknisk på fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Men arkitektambitionerna falnade och istället blev det studier i företagsekonomi efter att ha bott i England en kortare period.

Under studietiden i Lund läste han även nationalekonomi och det förde honom till Paraguay för att göra en så kallad Minor Field Study, MFS. Det är ett stipendium som söks från Sida där studierna ska ligga till grund för en uppsats på universitet eller högskola.

– Det var fantastiskt. Jag fick stipendium för att åka utomlands och var främst i Paraguay för att få fram statistik kring hur handeln mellan länder hade påverkats inom tullunionen Mercosur. Jag kunde ingen spanska så det var lite utmanande men väldigt lärorikt, säger Anders Blom.

Etablera företags varumärken

Efter studierna i Lund arbetade Anders Blom på Sparbanken Finn med ett stort migreringsprojekt. Men bankvärlden byttes mot ett uppdrag för en varumärkesbyrå i Stockholm. Där arbetade han med många stora och små företag för att etablera deras varumärkesplattformar. Bland kunderna fanns Ericsson, Ikea, Aftonbladet och Svenska Kyrkan.

– Varumärken handlar om hur ett företag upplevs och uppfattas i alla kontaktytor och tillfällen. Ett av de roligaste uppdragen var Gudrun Sjödén, pionjären och entreprenören som skapar kläder för färgstarka kvinnor, berättar Anders Blom.

Varumärkeschef på Alecta

Nästa steg blev till Alecta som varumärkeschef. Det var precis efter att det hade blivit konkurrens i ITP–planen som är tjänstepensionsplanen för tjänstemän.

– Alecta skulle plötsligt ställas mot andra tjänstepensionsbolag som då var mycket mer kända. På drygt ett och ett halvt år lyfte vi den spontana kännedomen om varumärket från fyra procent till 40 procent. Det var när Alecta gjorde kampanjen ”Hos oss mår pengar bra” där vi levandegjorde personerna på de klassiska sedlarna, som Gustav Vasa och Selma Lagerlöf, säger Anders Blom.

Uppdraget på Alecta följdes av nio år på försvarskoncernen Saab, bland annat som global varumärkeschef. Här arbetade Anders Blom bland annat med att skapa en Saab–unik upplevelse i mötet med alla kunder.

– På Saab var jag nära produkterna som vi visade upp i showrooms som vi skapade. Men jag var väldigt långt ifrån affärerna, som ofta gjordes på på regeringsnivå, berättar Anders Blom.

I augusti 2017 klev han in på Fora för att axla rollen som kommunikations– och marknadschef.

– Fora hade inlett sin förändringsresa och skulle göra förflyttningar som jag verkligen ville arbeta med. Det var flera dimensioner som gjorde att jag lockades av Fora, bland annat att vara så nära affären. Det handlade om kommunikation i ett bredare perspektiv, intern, extern, pressfrågor och det digitala kundmötet, säger Anders Blom.

Ingår i företagsledningen

I december 2019 fick Anders frågan om han ville ingå i företagesledningen för Fora. Uppdraget är nu ännu bredare med ansvar för bland annat affärsutveckling, affärs- och informationsarkitektur och att hålla ihop erbjudanden och driva strategiska förflyttningar.

– Att bli områdeschef var ett alldeles för roligt steg att ta för att tacka nej. Min största tveksamhet var att bli chef över mina tidigare kollegor, säger han.

Nu väntar intensiva år av utvecklingsarbete. Hösten 2020 görs förflyttningarna för anställda och under 2023 kommer de stora förändringarna märkas för arbetsgivarna. Mycket handlar om att bygga de grundläggande strukturerna för att skapa en effektivare administration och ett bättre möte med kunderna. Och varumärkesarbetet ligger honom fortfarande varmt om hjärtat.

– Jag vill att Fora ska förknippas med enkelhet och god service. I det större perspektivet är jag också stolt över att vi är en del i den svenska modellen. Den har under många år skapat utveckling, tillväxt och stabilitet för både arbetsgivare och anställda, säger Anders Blom.

Anders Blom

Områdeschef för Affär och Marknad

Utbildning: Fil mag i företagsekonomi med inriktning på kommunikation och marknadsföring. Fil kand i nationalekonomi.
Tidigare erfarenheter: Bland annat varumärkeschef på Alecta och global varumärkeschef på försvarskoncernen Saab.
Personlig pryl: Gummistövlarna som är ”uniformen” på landstället på Svartsö i Stockholms skärgård. De är på oavsett väder. Han och familjen tillbringar mycket tid på ön. ”Närheten till vatten har något magiskt över sig och det skapar ett själsligt lugn.”
Till den som är intresserad av att arbeta på Fora: ”Fora är ett litet stort bolag med duktiga människor och man får vara med om en väldigt rolig förändringsresa. Vi ska bli effektivare, smidigare och enklare. Dessutom ska vi ha lägre avgifter. Vi har stora ambitioner samtidigt som vi är måna om att vi alla på företaget har balans mellan arbetsliv och fritid.”