Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Aktuellt

Utbetalning AGS

4 oktober 2021

Afa Sjukförsäkring har beslutat att utbetala konsolideringsmedel som finns inom Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS. Utbetalningen görs till företag som hade ett gällande försäkringsavtal den 15 december 2020 samt tidigare fått återbetalning av AGS-premier för åren 2004-2008.

Kundservice

I Foras kundservicesektion hittar du bland annat blanketter, instruktioner, vanliga frågor och kontaktvägar.

Information med anledning av Coronaviruset

Vi får många frågor med anledning av Coronaviruset och har samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Närheten till verksamheten en styrka för Gabriella

Publicerad februari 2020

Som informationssäkerhetsansvarig på Fora tar Gabriella Mousa plats i en värld där hon bidrar med nya perspektiv och andra sätt att arbeta. Hennes bakgrund som handläggare har hon nytta av varje dag.

Porträttbild på Gabriella Mousa

Foras anti-skimmingkort är ett effektivt skydd mot trådlös stöld av bankkortsuppgifter. Gabriella Mousa och hennes kollegor har tagit fram kortet och delat ut kortet till alla anställa i samband med utbildningar om IT- och informationssäkerhet.

- Jag sticker ut i säkerhetssektorn. När jag är på externa evenemang är det nästan bara män och de flesta har arbetat med säkerhetsfrågor i många år, säger Gabriella Mousa.

Själv har hon varit informationssäkerhetsansvarig på Fora i snart två år. Innan dess var hon Change- och Release manager på Foras IT-avdelning med ansvar för att bland annat kvalitetssäkra Foras förändringar av IT-lösningar och produktionssättningarna av förändringarna. Hon har även en bakgrund som handläggare så hon vet hur IT-systemen ser ut och hur de fungerar att arbeta i. 

- Det gör att jag tillsammans med bland annat handläggarna kan komma med förslag på hur vi både kan förbättra verksamheten och öka vår informationssäkerhet, säger hon.

Hennes uppdrag är att utveckla och förvalta styrningen av informationssäkerheten och se till att alla medarbetare på Fora bidrar till en säker informationshantering.

Foras uppdrag är att administrera kollektivavtalade tjänstepensioner och andra kollektivavtalade trygghetslösningar. Bolagets ägs av Svenskt Näringsliv och LO och hanterar en mängd integritetskänsliga data. Fora har uppgifter om 235.000 företag och 3,9 miljoner personer i sina datasystem.

- Vi behöver hela tiden väga effektivitet mot säkerhet och mitt motto är att aldrig ska säga nej till ett förslag på hantering. Istället ska vi på IT tillsammans med andra försöka hitta vägar framåt, säger Gabriella Mousa.

Hon blev erbjuden uppdraget som informationssäkerhetsansvarig efter en tid på IT-avdelningen. Fora gjorde ett strategiskt val att lägga ansvaret relativt långt ned i organisationen nära den dagliga verksamheten.

- Jag tycker att vi har en modig ledning som valde att satsa på mig och jag har ett nära samarbete med dem. Vi är en relativt liten organisation med cirka 220 medarbetare på ett enda kontor. Det är korta vägar mellan ledning och operativ verksamhet, säger Gabriella Mousa.

När hon klev in uppdraget som informationssäkerhetsansvarig gick hon utbildningar och läste allt hon kunde komma över. Det som slog henne var att mycket av diskussionerna och litteraturen var på en hög, abstrakt nivå. Det handlade om ramverk, teknik och styrande dokument.

- Jag hade inget facit i den här rollen så jag funderade mycket på vad och hur jag ville göra. Den devis jag landade i är att vi alltid behöver ha människorna med oss. Det är där i deras beteenden som många av riskerna finns och det är medarbetarna vi behöver stötta, säger hon.

För Gabriella Mousa handlar det mycket om det förebyggande arbetet hos varje anställd. Rent praktiskt håller hon och hennes kollegor utbildningar i IT- och informationssäkerhet för alla anställda. De kommer även med IT– och informationssäkerhetsråd som är bra både i jobbet och privat.

- Ta en så enkel sak som att regelbundet byta lösenord och använda ett smart lösenord, det gäller för alla inloggningar man gör.

Hon och hennes kollegor har också en blogg som i stort sett alla på företaget håller koll på.

- Vi vill att säkerhetstänket finns med i vardagen och kopplar till vår omvärld. Arbete med IT- och informationssäkerhet får inget genomslag om det bara är ett policydokument på intranätet, säger hon.

Som person gillar hon verkligen Foras uppdrag att administrera kollektivavtalade trygghetslösningar. När hon själv började på företaget hade hon inte börjat tjäna in till sin egen tjänstepension, men hon insåg hur viktig och värdefull den tryggheten är längre fram i livet. 

- Jag tror på Foras uppdrag. Vi har ett engagemang för att du som individ ska ha en trygg framtid som pensionär och en trygghet under tiden som anställd. För mig som person har Fora verkligen varit en plats där jag hela tiden har kunna ta mig vidare, göra nya, spännande saker som utvecklat mig och som gynnat företaget. Varje gång jag har känt mig klar med ett uppdrag har jag fått något nytt att ta tag i, säger hon.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb på Fora?

- Är du redo för att vara med i en stor transformation, sugen på att bidra till innovation, nyttja din kreativitet, ditt nytänk och mod? Då är Fora något för dig!

Gabriella Mousa

Informationssäkerhetsansvarig

  • Fil kand i statsvetenskap. 
  • Kom in som konsult på Fora 2012 och arbetade som handläggare på Kundservice, gick över till IT-avdelningen 2016.
  • Har arbetat som förvaltningsledare och blev sedan Foras Change- och releasemanager.
  • Gillar att hon har fått testa på olika områden, trivs i rollen att vara en kvalitetssäkrande funktion, ständigt kunna möta behov och bli utmanad.
  • ”Jag hatar att vara bäst på något för då blir man för bekväm, då är man sällan villig att förändras. När jag börjar känna att jag blir för bekväm så vill jag gå vidare.”