Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Den bästa förmånen

Den 27 september firar vi Tjänstepensionens dag. Alla som arbetar och betalar skatt tjänar in till sin allmänna pension. Tjänstepensionen kommer däremot via arbetsgivaren och är en stor del av den framtida pensionen. Därför är tjänstepension den absolut bästa förmånen arbetsgivare kan erbjuda sina anställda.

Kundservice

I Foras kundservicesektion hittar du bland annat blanketter, instruktioner, vanliga frågor och kontaktvägar.

Sänkt ålder för Avtalspension SAF-LO 2021

Svenskt Näringsliv och LO har träffat en överenskommelse om att successivt sänka åldern för intjänande till Avtalspension SAF-LO från dagens 25 år, med start 2021.

Information med anledning av Coronaviruset

Vi får många frågor med anledning av Coronaviruset och har samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Joris utvecklar digitala tjänster för tidigare butikskollegor

Publicerad december 2019

I Holland läste han kommunikation och marknadsföring, i Sverige fick han jobb som butikssäljare på Granngården och har nu skolat om för att arbeta med IT-utveckling. Hans tidigare kollegor med tjänstepension via Fora kommer att möta det han är med och tar fram.

Joris Bomert

Joris Bomert är uppväxt i Holland, kärleken tog honom till Sverige och efter några år som butikssäljare på Granngården satte han sig i skolbänken för att bli IT-utvecklare. Nu arbetar han på Fora med de nya digitala tjänsterna för anställda med Avtalspension SAF-LO.

- Att få vara med på den här digitala resan är jättespännande. Det handlar om att skapa nytt från grunden, inte om att underhålla och skruva på det som redan finns. Jag har alltid drömt om att få arbeta med det. Fora känns nästan som ett start-up-bolag eftersom vi utvecklar från början, säger Joris Bomert.

Hans intresse för teknik har alltid funnit där, men det var inget Joris såg att han skulle arbeta med under sin uppväxt i Holland. Han valde att läsa kommunikation och marknadsföring.

Storstad mot lantliv

Sommaren 2012 kom han till Sverige och det var kärleken som tog honom hit. Han bytte storstad mot lantliv och blev sambo i Gimo som ligger norr om Uppsala och Norrtälje.

Då inleddes en lång resa för att få ett svenskt personnummer. För utan personnummer kan man inte läsa SFI, svenska för invandrare. Och utan personnumret och svenskan är det svårt att få jobb.

- Innan jag fick mitt personnummer följde jag med min sambo till hennes skola bara för att få höra och prata svenska. Jag läste en massa barnböcker och när jag väl började på SFI klarade jag den kursen på en månad, berättar han.

Nyvunnen språkkunskap sattes på prov

Joris fick sedan tipset att söka en kurs i svenska på Uppsala universitet riktad till personer med akademisk bakgrund. Där var nivån på undervisningen en helt annan och deltagarna förväntades följa med i samhällsdebatten.

- Det var en riktigt rolig och betydligt mer avancerad kurs med många trevliga människor. Några var jurister, andra läkare och vi hade många bra diskussioner, säger Joris.

Han ville lära sig svenska ordentligt och fick sommarjobb som butikssäljare på Granngården. Jobbet satte språkkunskaperna på prov. Det var en helt annan vokabulär än vid Uppsala universitet.

- Jag minns fortfarande när en kund kom in och frågade efter en sekatör. Jag hade ingen aning om vad det var och samtidigt förväntades jag ju kunna det. Det var jättekul och jättesvårt.

Efter det fick han en praktikplats som kommunikatör på Östhammars kommun. Uppdraget var bland annat att sätta upp en marknadsföringsplan för kultur- och utbildningsförvaltningen och utveckla kommunens sätt att arbeta med sociala medier.

- Det var jätteroligt att få en inblick i hur en kommun fungerar. Tyvärr hade de inte utrymme för mig att vara kvar när praktiken var över, så jag sökte mig tillbaka till Granngården. Där fick jag också en fast anställning efter ett tag, berättar Joris.

Han arbetade tre år på Granngården och fick med tiden ansvar för avdelningen med bland annat trädgårdsmaskiner, högtryckstvättar, färg, viltskydd, släpvagnar och trädgårdsredskap. Så sekatörerna blev hans ansvarsområde.

Parallellt med arbetet som butikssäljare började Joris plugga. Först läste han upp engelska och matte för att kunna söka utbildningar i programmering.

- Jag har alltid tyckt om datorer men inte gjort mycket mer än att spela på dem. Jag har en kompis i England, som har jobbat med programmering, som jag inspirerades av.

Då väcktes tanken att göra något annat än att stå i butik.

- Först läste jag en distanskurs på halvtid på Blekinge Tekniska Högskola där vi tog fram digitala webbapplikationer i Python och Javascript. Det handlade mycket om att skapa webbappar. Sedan tog jag en distanskurs på 50 procent på Luleå Tekniska högskola i programmering.

Programmering på heltid 

Han landade i att han ville arbeta med programmering på heltid och kom i kontakt med Academic Work som har en tolv veckors intensivutbildning i programmering. Han sökte in i mars 2019, kom in och gjorde utbildningen sommaren 2019.

- Det här var lite läskigt. Skulle jag säga upp mig från mitt fasta jobb för att plugga? Men jag ville verkligen det här. Det är också det roligaste jag har gjort utbildningsmässigt.

Under tiden på Academy var Joris Bomert på intervju på Fora, som sökte juniora IT-utvecklare. I oktober började han på Fora som har i uppdraget att administrera kollektivavtalad tjänstepension och kollektivavtalade försäkringar.

Uppdraget är bland annat att arbeta med digitala tjänster riktade mot de individer som är anställda på företag som har försäkringsavtal via Fora. Det är 2,9 miljoner personer som har tjänstepension via Fora.

- Jag trivs verkligen. Vi jobbar i väldigt nya teknologier och språk. Jag gillar att Fora plockar upp det senaste.

Inget av det Joris Bomert och hans kollegor arbetar med finns ännu. Den första lanseringen gentemot kunderna görs i oktober 2020.

- Det handlar bland annat om hur en privatanställd arbetare, till exempel en butikssäljare, kommer att möta Fora via helt nya tjänster. Det är en jättespännande digitaliseringsresa. Och jag kommer få ta del av det vi gör eftersom jag har tjänstepension via Fora från min tid som butikssäljare.

Joris Bomert

Junior IT-utvecklare

Tid på Fora: Började som konsult i oktober 2019.
Utbildning: Tolv veckors IT-utbildning, distansstudier i programmering i Sverige samt utbildning i kommunikation och marknadsföring från Holland.
Tidigare erfarenhet: Har arbetat som butikssäljare på Granngården och som kommunikatör i Östhammars kommun.
Personlig pryl: Transportbur för djur, för Joris och hans sambo har två katter.

- Jag kommer att få ta del av det vi utvecklar eftersom jag är kund hos Fora. Jag har Avtalspension SAF-LO från min tid som butikssäljare.