Byt sektion

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Oskar är handläggaren som gillar mötet

Oskar Gunnarsson började som handläggare på Fora medan han läste juridik på Uppsala universitet. Nu arbetar han med hanteringen av företag som av en eller annan anledning inte har betalat sina fakturor. Han trivs med variationen i sitt jobb.

Porträttbild på Oskar Gunnarsson

- Det bästa med mitt uppdrag på Fora är att det erbjuder en väldig mängd svåra och lätta frågor, samtidigt. Jag har stor frihet att styra min arbetsvecka. Vill jag arbeta med komplicerade frågor en hel dag så gör jag det. Eller så tar jag de svårare sakerna på förmiddagen och lättare saker på eftermiddagen om jag till exempel ska ladda för ett träningspass efter jobbet, berättar han.

Bland de svårare uppgifterna finns underlag för tvist, utredningar och regeltolkningar. Bland de lättare uppgifterna finns lönefrågor och praktiska rapporteringsfrågor för företag.

Han kom till Fora som konsult 2013 och har varit anställd sedan januari 2014. Under den tiden har företaget utvecklats mycket enligt Oskar Gunnarsson.

- Fora är inne i en stor förändringsresa. Det är en gigant som verkligen vill börja röra på sig och det har skett jätteförändringar sedan jag började här. Men vi har en resa kvar till att verkligen bli det självklara valet för kunderna.

Sverige har en unik modell vad gäller regleringen på arbetsmarknaden. Det är parterna, arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden, som förhandlar fram de avtal och villkor som ska gälla. Sedan är det Fora som bland annat tar in de premier och avgifter som företagen ska betala för kollektivavtalade tjänstepensioner och för avgifter till kollektivavtalade försäkringar.

- Jag tror på idén om att sfären ska hantera det här och på den reglering av arbetsmarknaden som vi har i Sverige. Kollektivavtal är skräddarsydda för varje enskilt verksamhetsområde, säger Oskar Gunnarsson.

Han tillägger att Fora i hans ögon är en slags yttersta företrädare för arbetsmarknaden och kollektivavtalsregleringen för privatanställda arbetare i Sverige. Han berättar att många av människorna som han möter i sin vardag inte förstår arbetsmarknaden och dess försäkringslösningar. Det som är en enkel fråga för honom, kan vara en ocean av förståelse bort för andra.

- Att kunna hjälpa med svar genererar glada möten i telefon och per e-post. De mötena ger mig ständig positiv push samt en större insikt och förståelse för kunden. Det har jag stor nytta av i svåra frågor och vid utredningar, säger Oskar Gunnarsson.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb på Fora?

- Det finns många utmaningar med att möta allas förväntningar på försäkringsmarknaden, både som individer och företagare. Fora möter dessa utmaningar head-on och är samtidigt en flexibel arbetsplats som värnar om den anställdes balans mellan privat- och arbetsliv.

 

Oskar Gunnarsson

Senior handläggare, arbetar med företag som inte har betalat sina fakturor

  • Började på Fora om konsult 2013, anställd sedan 2014.
  • Har läst juridik och kom till Fora under studietiden.
  • Gillar Foras vilja att hjälpa individen och ambitionen att öka förståelsen för kollektivavtalade försäkringar.
  • Han tycker själv om att få helhetsbilden och uppskattar att ha ett uppdrag som kombinerar generalistkunskaper och specialistkunskaper.
  • Gillar gröna växter och byter gärna sticklingar med kollegor.