Byt sektion

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Självlärda Sabina löser andras IT-problem

När Sabina Jansson var liten plockade hon isär och ihop sin mammas klockradio, flera gånger. Men hon valde samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet istället för teknik. Hon ville klara sin examen trots sin adhd och Asperger. Nu arbetar hon som IT-supporttekniker på Fora och hon stormtrivs.

Porträttbild på Sabina Jansson

Sabina Jansson är IT-supporttekniker på Fora. Hon är självlärd och har stor nytta av sin förmåga att strukturera och planera, förmågor som förstärks av hennes adhd- och Aspergerdiagnoser. Det rosa tangentbordet är en present från hennes pojkvän – hon älskar allt som är rosa.

- Jag har alltid varit intresserad av hur tekniska saker fungerar. Till skillnad från människor så finns det alltid en logik, alltid en lösning. Och jag älskar mitt jobb på Fora där jag hjälper andra med deras IT-problem, säger Sabina Jansson.

Hon började som konsult på Fora i december 2018 och blev anställd som IT-supporttekniker i juli 2019. I intervjun för rollen berättade hon om sina diagnoser och vad de innebär. Hennes förmåga att strukturera och planera är till exempel till stor nytta för henne och hennes kollegor på Foras IT-helpdesk.

- Jag är jätteöppen med att jag har adhd och Asperger. En av mina styrkor är struktur. En annan är att när jag tycker att något är roligt så går jag ”all in”. Jag blir väldigt engagerad och jag är otroligt social, säger hon.

Skolan tuff period

Skoltiden var en tuff period för Sabina på grund av hennes diagnoser. För att vara säker på att hon skulle klara gymnasiet, få sina betyg och kunna ta examen valde hon en speciell skola och samhällsvetenskaplig linje. Möjligheten att anpassa lektionerna och undervisningen var mer värt än möjligheten att plugga teknik. Tekniken och intresset för datorspel fanns där ändå.

- Det fanns personer runt mig som föreslog att jag skulle till daglig verksamhet efter gymnasiet, men det ville inte jag. Jag ville ha ett vanligt jobb, säger Sabina Jansson.

I rollen som IT-supporttekniker löser Sabina Jansson och hennes kollegor allehanda problem och uppgifter. Allt från att låsa upp någons dator eller hjälpa någon som har glömt sitt lösenord till att se till att alla medarbetare och konsulter har rätt behörigheter. Sabina är även ansvarig för Foras telefoner och telefonin.

Gillar Foras syn på människor

En av de allra bästa sakerna med Fora är företagets syn på människor tycker Sabina Jansson.

- Cheferna ser och satsar på de egna medarbetarna och deras kvaliteter istället för att fokusera på formella erfarenheter. Dessutom är min egen chef helt underbar. Hon bryr sig verkligen om oss medarbetare och hon tar sig tid på ett sätt som jag aldrig har upplevt på någon annan arbetsplats, säger Sabina Jansson.

Foras uppdrag är att administrera kollektivavtalad tjänstepension och kollektivavtalade försäkringar. Uppdraget från ägarna Svenskt Näringsliv och LO är att erbjuda trygghet genom jobbet. Just trygghet är något Sabina Jansson själv har reflekterat över. För henne betyder det att chefer och medarbetare på Fora ska vara trygga i sitt jobb så att de exempelvis kunna ge kunderna ett bra bemötande.

- Det gäller alla människor och alla arbetsplatser. Är man stressad och otrygg är det mycket svårare att göra ett bra jobb, säger hon.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb på Fora?

- Fora är ett företag som ser människorna och försöker hitta lösningar. De ger chanser till sina medarbetare. Men förlita dig inte på att andra ska fixa saker utan testa, försök och kasta dig ut för att få de jobb som du tycker verkar spännande, oavsett arbetsgivare. Ha inställningen ”jag löser det” istället för ”det löser sig”.

Sabina Jansson

IT-servicetekniker

Tid på Fora: Konsult sedan december 2018, anställd sedan juli 2019.
Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, påbörjade studier i u-båtsteknik i Karlskrona.
Tidigare erfarenhet: Arbetat som kontrollant vid försäljning av åldersreglerade varor som tobak, spel, alkohol och läkemedel. IT-konsult på bemanningsföretag.
Älskar: Dataspel, all teknik runt om kring och allt som är ”rosa och fluffigt”.