Byt sektion
Självservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Sandra sätter fokus på Foras partsrelationer

Sandra Petersson är ny chef för Foras partsrelationer med Svenskt Näringsliv och LO. På hennes bord ligger även ansvaret för administrationen av Avtalspension SAF-LO och därigenom relationerna med de valbara pensionsbolagen. Själv gillar hon att vara i rörelse, drar gärna på sig löparskorna och rör runt i grytor.

- Det ska bli spännande och jag ser fram emot att fortsätta driva arbetet framåt tillsammans med alla duktiga och driftiga medarbetare på avdelningen, säger Sandra Petersson.

Överenskommelserna mellan arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden styr en stor del av Foras uppdrag. Det parterna kommer överens om i sina kollektivavtal ska Fora administrera, som nya lösningar för kompletterande pensionspremier exempelvis. Fora behöver få in korrekta uppgifter från förbunden för att det ska bli rätt för företagen och deras anställda.

- Kollektivavtalen anger villkoren och sedan har arbetsgivaren ett försäkringsavtal med Fora. Vi är aldrig bättre än den information som vi får till oss, både från förbunden och företagen, säger hon.

Fora gör nu ett stort förändringsarbete för att bli enklare och smidigare för företagen, deras anställda och andra intressenter. Bland annat handlar det om enkla och effektiva digitala tjänster, ökad servicenivå och bättre förutsättningar att göra rätt från början.

- Det finns stora möjligheter för oss att förbättra och effektivisera och jag ser fram emot att bidra i det arbetet. Relationerna med parterna är avgörande och vi gynnas alla av att vi förstå varandras roller, uppdrag och förutsättningar, säger Sandra Petersson.

Började som handläggare på Kundservice

Själv har hon en bakgrund som handläggare och kom till Fora 2012 som konsult. Då satt företaget på Vasagatan nära centralen i Stockholm, i lokaler på flera våningsplan utan gemensamma samlingsytor.

- Det var ett stort lyft när vi flyttade till våra luftiga lokaler på Sveavägen. Och Fora som företag har utvecklats mycket sedan jag började här. Det finns en vilja att hela tiden göra saker bättre och den miljön gillar jag att arbeta i, säger hon.

Efter tiden som konsult blev hon anställd som senior handläggare och arbetade bland annat med kommun– och regionssektorn och kyrkliga samfund som har kollektivavtalade försäkringar via Fora.

- Fora har gett mig möjligheten att växa och utvecklas vilket jag uppskattar hos en arbetsgivare. Efter tiden som handläggare blev jag utredare på avdelningen Kundservice Partskontakter. Där fick jag en inblick i Foras relation med förbunden och träffade många administratörer och ombudsmän, säger Sandra Petersson.

Nästa steg blev avdelningen Partsrelationer och Produkt, den avdelning som har kontakterna med parterna på en annan nivå och som hon nu har blivit chef för. Där har hon de senaste åren bland annat arbetat med uppföljningen av de valbara pensionsbolagen och med informationsträffar för förbunden.

- Vid informationsträffarna möter vi bland annat förhandlare och ombudsmän som är med och påverkar vad som står i kollektivavtalen. Då det som parterna kommer överens om kan påverka vår administration är det viktigt att vi är så nära ”där det händer” som möjligt, säger hon

När hon tog anställning på Fora var det för att hon lockades av samhällsuppdraget, att administrera kollektivavtalad tjänstepension och kollektivavtalade försäkringar. Hon ser Fora som en del i det svenska trygghetssystemet.

- Det statliga systemet i form av exempelvis föräldrapenning och allmän pension ger oss ett skydd och nästa steg av trygghet och skydd är ju det som är framförhandlat av arbetsmarknadens parter. Där är Fora viktiga då vi administrerar inbetalningarna till de kollektivavtalade försäkringarna och Avtalspension SAF–LO för privatanställda arbetare, säger Sandra Petersson.

Själv började hon jobba som femtonåring, som städare i ett privat städbolag.

- Jag städade trapphus, gjorde flyttstädningar och städade hemma hos äldre damer. Det var bra erfarenheter och jag fortsatte även att jobba extra där under terminerna när jag gick i gymnasiet, berättar hon.

Har varit EU-ambassadör

På gymnasiet var hon även EU–ambassadör för Västernorrland och Jämtland och under sina studier på pol kand–utbildningen i Linköping gjorde hon praktik på Mid Swedens regionkontor i Bryssel.

- Det var fantastiskt att bo i Bryssel i ett halvår och träffa så många människor från alla EU:s medlemsländer. Jag slogs av vilket driv och vilken energi många hade. De var där för att de ville påverka, säger hon.

Hon gillar när det rör på sig, som det gjorde i opinionsarbetet i Bryssel och hon hoppas att Fora ska fortsätta röra på sig i den riktning Fora nu går. Även privat gillar hon rörelse.

- Jag spelade handboll tidigare och då älskade jag fysträningen. Jag drar fortfarande gärna på mig löparskorna, även när det är mörkt och kallt. För mig är löpningen ett sätt att rensa hjärnan och få ny energi. Det gör mig till en bättre person både i jobbet och privat, säger Sandra Petersson.

Sandra Petersson

Chef för Foras avdelning Partsrelationer och Produkt

  • Pol kand i nationalekonomi från Linköpings Universitet.
  • Kom till Fora 2012 som konsult och handläggare. Har arbetat som senior handläggare för bland annat Kommun- och regionssektorn.
  • Har arbetat som utredare på avdelningen Kundservice Partskontakter och som affärsansvarig på avdelningen Partsrelationer och Produkt.

Personlig pryl: "Det blev flera saker för jag gillar att göra lite av varje. Skon står för träning, jag får energi och mår bra av att springa, vispen för matlagning som jag har blivit alltmer intresserad av och simglasögonen för jag älskar att bada, gärna utomhus."