Byt sektion

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Företag utan anställda

För företag utan anställda, med eller utan kollektivavtal.

Kommun- och regionsektorerna

Kommuner, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Information med anledning av Coronaviruset

Det kommer många frågor till Fora med anledning av Coronaviruset. Därför har vi samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Stina inte fullärd efter 20 år

Den 1 november 1999 klev hon in på Foras dåvarande kontor på Vasagatan 12 i centrala Stockholm. Hon hade gått ekonomisk linje och skulle jobba med kundreskontra. 20 år senare är hon kvar på företaget men har en helt annan roll – senior handläggare för anställda och Foras ansikte utåt på många arbetsplatser.

porträttbild på Stina Eriksson

 Christina ”Stina”Eriksson är senior handläggare och informatör på Fora. Hon älskar att resa, oavsett om det är för att äta strömming i Vaxholm en lördag i augusti eller åka till New York för att gå på Fifth Avenue. De allra flesta av resorna gör hon med tåg.

- En väldig rolig del av mitt uppdrag handlar om att hålla informationsträffar för privatanställda arbetare om deras kollektivavtalade tjänstepension, berättar Christina Eriksson, eller Stina som hon kallas.

Då är hon ute på företag och träffar medarbetare. Det kan vara allt från att stå i en byggbod på Valhallavägen i Stockholm, mitt i produktionen i en dörrfabrik i Småland eller på stora konferensanläggningar. Hon får också besöka arbetsplatser som hon aldrig skulle få tillträde till annars. På en av dem fick Stina absolut inte röra en endaste pryl. Och på alla platser ska hon på ett begripligt sätt prata om tjänstepension och kollektivavtalade försäkringar.

- För mig handlar det mycket om att förklara hur allt hänger ihop, som den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det egna sparandet, säger Stina Eriksson.

Sällan självklart för publiken

Hon är ödmjuk inför sitt uppdrag, dels för att det är komplicerade frågor, dels för att hon hela tiden behöver anpassa sitt sätt att kommunicera till dem hon har framför sig. Det som är självklart för henne är sällan självklart för publiken.

- Så jag använder ofta verkliga exempel för det blir mer konkret och för att möta människor där de är. Att tjänstepensionen kan handla om minst en halv miljon kronor till exempel. Och när de förstår kan det ge dem en känsla av trygghet och makt att påverka sina egna situationer, säger hon.

Våga prata om döden

En fråga som hon vurmar speciellt för är återbetalningsskydd, att var och en av oss ska ta ställning till vem ska få tjänstepensionspengarna när vi dör. Hon tycker att vi ska våga prata om döden och vad som kan hända beroende på vilka val vi gjort eller inte gjort.

- Här har jag i mitt uppdrag som handläggare alltför många gånger varit med om att människor har dött och det har kommit fram att de missat att ändra tidigare val. Det kan exempelvis handla om att pengarna går till en före detta sambo istället för den nuvarande sambon, säger hon.

Hur var och en ska göra beror mycket på livssituationen och på hur man själv vill se på de pengar som arbetsgivaren har satt av under många år.

- För den som är ensamstående med låg inkomst och utflugna barn kan det till exempel vara förmånligt att inte ha ett återbetalningsskydd. Då får man varje år del av det som kallas arsvinster och den egna pensionen kommer att bli högre jämfört med om man har återbetalningsskydd, säger Stina Eriksson. 

Arvsvinster är tjänstepensionen från de personer i samma årskull som dör och som inte heller hade återbetalningsskydd. Pengarna fördelas bland alla i samma årskull som valt att inte ha något återbetalningsskydd.

Kunskapen om återbetalningsskyddet och om många andra frågor har Christina Eriksson successivt byggt upp under sina 20 år på Fora.

- Efter en tid på ekonomiavdelningen där jag arbetade med reskontra fick jag möjighet att börja på vårt kundcenter. Mitt första samtal var om just ett dödsfall, det var en anhörig som ringde om en tjänstegrupplivförsäkring.

Första informationsuppdraget var på engelska

Det första informationsuppdraget kom två år senare och är fortfarande en av de mest speciella som Stina Erikson har hållit. Det var för en brasiliansk pensionsdelegation, skulle hållas på engelska och deltagarna hade tolk med sig.

- Det är en av de största utmaningarna jag har ställts inför, men det gick bra. Jag hade manuskort på engelska som jag fick lämna till tolken så han kunde översätta till portugisiska, säger Stina Eriksson.

Hon gillar att dela sin tid mellan uppdraget som informatör och uppdraget som handläggare och ser nyttan med att närheten till människorna som berörs av de regelverk som hon pratar om.

- Handläggningen gör att jag har en annan helhet, jag vet hur allt hänger ihop, från ax till limpa och jag vet hur det blir för företagen och de anställda. Sedan behöver jag hela tiden själv lägga på kunskap om allt möjligt och hänga med på ekonominyheterna. Jag tänker ofta på vad jag kan tänkas få för frågor nu när jag är ute och informerar, säger Stina Eriksson.

Det är just den ständiga utvecklingen som håller Stina Eriksson kvar på Fora.

- Jag kommer aldrig att bli fullärd, det händer hela tiden saker och jag har inte behövt söka mig till andra ställen för att få göra andra saker, säger hon.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb på Fora?

Vill du bli expert på ett område som flera miljoner människor omfattas av men få har kunskap om, är Fora arbetsplatsen för dig. För vill du utvecklas behöver du inte byta arbetsplats, utan bara avdelning. Du väljer själv om du vill veta mycket om lite, eller lite om mycket. Men fullärd blir man aldrig.

Christina ”Stina” Eriksson

Senior handläggare och informatör

  • Ekonomisk linje på gymnasiet.
  • Arbetade på Byggnads innan hon kom till Fora i november 1999 – för 20 år sedan.
  • Började på ekonomiavdelningen med reskontra.
  • Har arbetat på Foras kundcenter.
  • Gillar att det ständigt händer nya saker och tycker om att göra komplicerade frågor enklare och mer begripliga ”Det behöver inte vara så tråkigt med pensioner och försäkringar”.
  • Älskar att resa och reser till 95 procent med tåg.
  • Devis :”Man kommer långt om man kan njuta av det lilla”.