Vi använder cookies för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om cookies. Stäng

Fora

Logga in på Mina sidor

Du blir uppsagd

Om du blir uppsagd från jobbet på grund av arbetsbrist kan du få ekonomisk ersättning i form av avgångsbidrag. Du kan också ha rätt till omställningsstöd, som hjälper dig att hitta ett nytt jobb.

Försäkring om avgångsbidrag, AGB, är ett engångsbelopp som du kan få om du bland annat har fyllt 40 år och har arbetat i minst 50 månader under en femårsperiod. 

Omställningsstöd innebär att du kan få hjälp från Trygghetsfonden TSL med att hitta ett nytt jobb eller en utbildning. Du kan få stöd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. 

Checklista för dig som blir uppsagd

Ta reda på om företaget har kollektivavtal

Är du osäker på om företaget du blir uppsagd från har kollektivavtal, ska du fråga din arbetsgivare eller facket.

Har företaget kollektivavtal kan du både få ersättning från Försäkring om avgångsbidrag, AGB, och omställningsstöd genom Trygghetsfonden TSL.

Arbetar du på ett företag utan kollektivavtal kan du bara få ersättning från Försäkring om avgångsbidrag, AGB. 

Ansök om avgångsbidrag

För att få avgångsbidrag ska du göra en anmälan till AFA Försäkring. Anmälan ska göras inom två år efter att din anställning har upphört.

Fråga efter omställningsstöd

Direkt när du blir uppsagd ska du fråga efter omställningsstöd. Ofta vet både din arbetsgivare och facket hur det fungerar med omställningsstöd. Det är de som ska se till att det görs en ansökan - du ansöker inte själv. 

Kolla ditt försäkringsskydd

I en del försäkringar som du haft genom din anställning finns något som heter efterskydd. Det gör att det kan betalas ut ersättning från dem även sedan din anställning upphört. 

För att ta reda på vilka försäkringar som har efterskydd, ska du kontakta AFA Försäkring.

Så påverkas din Avtalspension SAF-LO

Inbetalningarna upphör

När du inte längre har någon lön upphör inbetalningarna till Avtalspension SAF-LO. De pengar du redan har tjänat in ligger kvar hos din pensionsförvaltare.

Återbetalningsskyddet ligger kvar

Har du återbetalningsskydd för din Avtalspension SAF-LO ligger det kvar. Har du inte hunnit tjäna in så mycket pengar kan det vara idé att fundera på om du ska ha kvar skyddet, eftersom det minskar storleken på din egen pension.

 Vill du ta bort ditt återbetalningsskydd för Avtalspension SAF-LO, gör du det på Mina sidor.

Familjeskyddet kanske sägs upp

Kostnaden för familjeskyddet tas från de pengar som årligen betalas in till din Avtalspension SAF-LO. När du inte längre har någon lön finns heller inga pengar som kan bekosta familjeskyddet. Det kan därför komma att sägas upp.

 Har du lön del av året och det är viktigt att ha kvar familjeskyddet, kanske du kan ha det om du sänker ersättningsnivån. Det gör du i så fall på Mina sidor.

E-signering

Sist du var här så laddade du ner en blankett som du kan signera via vår tjänst för e-signering


Vill du ladda upp den ifyllda blanketten nu?

Din beställning har registrerats.
Rulla längst ned på sidan för att sluföra din order

Tillbaka till toppen