Vi använder cookies för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om cookies. Stäng

Fora

Logga in på Mina sidor

Efterlevandeskydd - trygghet för familjen

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till dina efterlevande när du dör.

Det är viktigt att tänka på hur den ekonomiska situationen blir för din familj om en inkomst försvinner på grund av dödsfall. Behovet av efterlevandeskydd ser olika ut från person till person, därför är det viktigt att göra ett aktivt val. Du kan till exempel behöva efterlevandeskydd om du har barn som bor hemma och din familj inte skulle klara sig ekonomiskt om du dör.

Det finns två efterlevandeskydd som du kan ansöka om i Avtalspension SAF-LO:

Tillval

Återbetalningsskydd

Din tjänstepension Avtalspension SAF-LO betalas ut till din familj när du dör.

Läs mer
Tillval

Familjeskydd

En livförsäkring som ger din familj pengar om du dör innan du fyllt 65 år.

Läs mer

Engångsbelopp till familjen

I din anställning ingår en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring, TGL. Den ger dina efterlevande ett engångsbelopp om du dör innan du har gått i pension.

TGL är inte en del av Avtalspension SAF-LO. Men väg in värdet av försäkringen innan du tecknar återbetalningsskydd eller familjeskydd, eftersom de båda minskar storleken på din egen tjänstepension.

Se över ditt efterlevandeskydd

Vill du ansöka om, ta bort eller se över ditt efterlevandeskydd, gör du det på Mina sidor.

Vad är efterlevandeskydd?

Subtitles available in العربية, English, suomi, svenska, polski, русский, español and Türkçe. Start the movie and choose language in the player's settings.

Se vilket skydd som passar dig

Behovet av efterlevandeskydd ser olika ut för olika människor, och vid olika tidpunkter i livet. Här kan du se exempel på hur några personer har gjort i olika situationer.

Eva, 27: Singel, inga barn

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

Eva bor ensam och har inga barn. När hon dör finns ingen som kan få de pengar hon tjänat ihop till sin tjänstepension. Därför finns det ingen anledning för henne att välja återbetalningsskydd. Skulle Evas familjeförhållanden ändras, kan hon välja till återbetalningsskydd då.

Eftersom det bara är en partner eller barn som kan få ersättning från familjeskyddet, har hon ingen efterlevande som kan få ersättning från familjeskydd. Eva kan ansöka om familjeskydd om hon bildar familj, men behöver då fylla i en hälsodeklaration.

Erik, 30: Partner, inga barn

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

Eriks sambo har en låg inkomst och skulle ha svårt att bo kvar i lägenheten om Erik dör. Han väljer därför att ansöka om familjeskydd, som ger sambon pengar om Erik dör. Ersättningen från familjeskyddet betalas ut som en månatlig efterlevandepension. 

Tillsammans med ersättningen från Tjänstegrupplivförsäkring, TGL, räknar de med att sambon kan klara sig rätt väl om Erik skulle dö.

Eftersom Erik inte tjänat in så mycket pengar till sin tjänstepension ännu, skulle sambon inte få så mycket pengar genom återbetalningsskyddet. Erik avstår därför från att välja till det.

Lotta, 38: Partner, små barn

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

Lottas familj är beroende av hennes inkomst. Hon har en sjukdom som kan göra det svårt att bli beviljad en privat livförsäkring. Därför ansökte hon om familjeskydd när hon var helt ny i Avtalspension SAF-LO och inte behövde lämna hälsodeklaration.

Nu har Lotta både gift sig och fått sitt första barn. Eftersom hon inte behöver lämna hälsodeklaration inom tolv månader från familjehändelse väljer hon också till återbetalningsskydd

Anders, 48: Partner, tonårsbarn

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

Anders har tagit för vana att se över sina efterlevandeskydd regelbundet. Han och hans fru räknar båda med att de skulle klara sig hyfsat väl ekonomiskt om den andra dör, med den ersättning de kan få genom sin Tjänstegrupplivförsäkring, TGL, i kombination med återbetalningsskydd. 

När barnen var små hade Anders även familjeskydd, men sedan dess har familjens ekonomi blivit bättre så han har tagit bort familjeskyddet.

Eivor, 59: partner och vuxna barn

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

Eivor har barn som flyttat hemifrån.  Utgifterna har sjunkit sedan hon och maken flyttade till en mindre bostad. De bedömer att maken skulle klara sig ekonomiskt om Eivor dör, men att hon behöver höja sin egen pension. Nu när hon är lite äldre kostar återbetalningsskydd mer i  form av uteblivna arvsvinster, så hon tar bort det. Eivor har redan tidigare valt bort familjeskyddet och på så vis ökat inbetalningarna till sin egen tjänstepension.

Dina förmånstagare

Dina förmånstagare

Förmånstagare är i första hand make/maka/registrerad partner/sambo och i andra hand dina barn. Det är alltså de som kan få ersättning från försäkringen när du dör.

Du kan ändra ordningen så att det i första hand är dina barn som är förmåns­tagare och i andra hand din sambo. Det är också möjligt att dela lika mellan din make och barnen. Du kan även ha före detta make/registrerad partner/sambo som förmånstagare, liksom styvbarn och fosterbarn.

Vill du ändra på ordningen av förmånsdagare måste du skriva ett särskilt förmåns­tagar­­förordnande. Det gör du genom att skriva ut och fylla i en blankett som du skickar in till Fora. Du kan också beställa blanketten till din folkbokföringsadress.

pdf

Frågor & svar

Vad är efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till dina efterlevande när du dör. I Avtalspension SAF-LO finns två efterlevandeskydd som du kan ansöka om: återbetalningsskydd och familjeskydd. Båda skydden minskar storleken på din egen pension.

Behöver jag efterlevandeskydd?

Behovet av efterlevandeskydd ser olika ut för olika människor, och vid olika tidpunkter i livet. Bedömer du att din familj (efterlevande) skulle få det svårt att klara sig ekonomiskt om du dör, kan det vara idé att ha något efterlevandeskydd. Är du ensamstående och inte har barn, bör du inte ha efterlevandeskydd, eftersom det inte finns någon som kan få ersättning från skydden.

Din egen tjänstepension minskar i storlek om du har något efterlevandeskydd. Du måste därför själv ta ställning till vad som är viktigast - att maximera din egen pension eller ge familjen ekonomiskt skydd när du dör.

Hur vet jag om jag har något efterlevandeskydd?

I Avtalspension SAF-LO finns två efterlevandeskydd som du kan ansöka om: återbetalningsskydd och familjeskydd. Har du aldrig ansökt om dem, har du heller inget av dem. 

Är du osäker på om du har återbetalningsskydd eller familjeskydd, kan du titta i ditt senaste pensionsbesked från Fora eller logga in på Mina sidor.

Var ändrar jag på efterlevandeskydden?

Vill ansöka om, eller ta bort något av dina efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd - gör du det på Mina sidor.

Vad är skillnaden mellan återbetalningsskydd och familjeskydd?

Med återbetalningsskydd får din familj (förmånstagare) det pensionskapital du tjänat ihop i Avtalspension SAF-LO när du dör. Hur mycket som betalas ut beror på hur stort pensionskapital du hunnit tjäna ihop.

Familjeskydd är en livförsäkring som ger din familj (förmånstagare) extra pengar om du dör innan du fyllt 65 år. Hur mycket som ska betalas ut bestämmer du när du tecknar familjeskydd.

Båda skydden betalas ut som en månatlig efterlevandepension.

Vad händer med mina pensionspengar när jag dör?

Har du tecknat återbetalningsskydd får din familj får de pengar som du har tjänat in i Avtalspension SAF-LO när du dör. Hur mycket pengar dina förmånstagare får beror på hur stort pensionskapital du har. Pengarna betalas ut som en månatlig efterlevandepension.

Har du inte tecknat återbetalningsskydd kommer dina pensionspengar att fördelas bland övriga pensionssparare som är födda samma år som du, och som heller inte har återbetalningsskydd. Det kallas arvsvint. Alla som inte har återbetalningsskydd får alltså lite extra pengar till sin tjänstepension, tack vare arvsvinster.

Vad är arvsvinst?

Alla som inte har återbetalningsskydd för sin Avtalspension SAF-LO får lite extra pengar till sin pension, tack vare arvsvinster.

Arvsvinst innebär att när du dör fördelas dina pensionspengar mellan andra sparare som är födda samma år som du, och som inte heller har återbetalningsskydd. På samma sätt kan du få extra pengar till din pension - du får del av andras pensionspengar när de dör, om du inte har återbetalningsskydd.

E-signering

Sist du var här så laddade du ner en blankett som du kan signera via vår tjänst för e-signering


Vill du ladda upp den ifyllda blanketten nu?

Din beställning har registrerats.
Rulla längst ned på sidan för att sluföra din order

Tillbaka till toppen