Logga in

Logga in på Mina sidor för att:

  • Välja pensionsförvaltare
  • Se vilken pensionsförvaltare du har
  • Lägga till eller ta bort efterlevandeskydd
  • Flytta ditt pensionskapital
  • Se vilken arbetsgivare som betalat in pengar till din Avtalspension SAF-LO
Du är på Privat
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar
Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund.

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Kommun- och landstingssektorn

Kommuner, landsting, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.

Om Fora

Fora är den oberoende valcentralen för Avtalspension SAF-LO som guidar företag och anställda rätt i sin kollektivavtalade pensions- och försäkringslösning.

För arbetsmarknadens parter

Här finns avtalsregistret ESA, information om hur hängavtal tecknas och filmer som svarar på de vanligaste frågorna.

För pensionsbolag

Information och villkor för anslutning till Avtalspension SAF-LO, valbara pensionsförvaltare, statistik och kontaktinformation.

För leverantörer av lönesystem

Information, uppmärkningskoder och instruktioner gällande de uppgifter som ska rapporteras till Fora.

För journalister & press

I pressrummet finns pressmeddelanden, bilder, filmer och presskontakter.

Självservice

I den här sektionen hittar du blanketter, e-tjänster, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Välj placering för dina pengar

Du kan välja att placera dina pensionspengar antingen i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring.

Traditionell försäkring är ett försiktigare val med någon form av garanti för hur stor pension du minst kommer att få. Hur den garantin är utformad varierar mellan pensions­förvaltarna. I en fond­försäkring finns ingen sådan garanti och kan då ge större möjlighet till högre avkastning jämfört med traditionell försäkring, men värdet på dina pengar kan också minska.

När du bestämt vilken typ av försäkring du vill ha, bestämmer du vilken pensions­förvaltare som ska ta hand om dina pengar.

Traditionell försäkring

Ett försiktigare val där pensionsförvaltaren tar beslut om hur dina pensionspengar placeras, utifrån din ålder och hur lång tid du har kvar till pension. 

Läs mer

Fondförsäkring

Förvaltningen tar mer risk och gör att möjligheten till avkastning ökar, men värdet på pengarna kan också minska. Du kan själv välja fonder om du vill.

Läs mer
Hur kan jag placera min tjänstepension?

Subtitles available in العربية, English, suomi, svenska, polski, русский, español and Türkçe. Start the movie and choose language in the player's settings.

Här gör du dina val

På Mina sidor väljer du placering för dina pengar, flyttar intjänat pensions­kapital samt lägger till eller tar bort efterlevande­skydd.

Om du inte gör något val

Om du inte gör några val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF. Återbetalnings­skydd och familje­skydd ingår då inte, men du kan ansöka om det senare oavsett vilken pensionsförvaltare du har.

Flytt av pensionskapital

Pengar som du redan har tjänat in till din tjänstepension kan du flytta från en pensionsförvaltare till en annan. Då gör du en flytt av pensionskapital. 

Läs mer

Ändra ditt val

Vill du ändra ditt val av pensions­förvaltare eller byta sparform kan du göra det när som helst. Ändringen gäller bara för de pengar som betalas in i framtiden. De pengar som redan har betalats in till din Avtals­pension SAF-LO ligger kvar hos den tidigare förvaltaren.

När du byter pensionsförvaltare följer de val du gjort kring återbetalnings­skydd och familjes­kydd med över till den nya förvaltaren.

Väljer du en ny pensionsförvaltare och även vill att den förvaltaren ska ta hand om de pengar du redan har tjänat in, måste du göra en flytt av pensions­kapital.

Här gör du dina val

På Mina sidor väljer du placering för dina pengar, flyttar intjänat pensions­kapital samt lägger till eller tar bort efterlevande­skydd.

Pensionsförvaltare i Avtalspension SAF-LO

På Mina sidor kan du se vem som är din nuvarande pensionsförvaltare för din Avtalspensions SAF-LO. 

 Har du flera pensionsförvaltare, ser du det på ditt senaste pensionsbesked från Fora. Du kan också se det om du loggar in på Minpension.se.

Förvaltare som inte längre är valbara

Du kan också ha pengar placerade i produkter som inte längre erbjuds, eller hos pensionsförvaltare som inte längre är valbara.

Frågor & svar

Vilken pensionsförvaltare har jag?

Du kan själv välja pensionsförvaltare och sparform för Avtalspension SAF-LO. Vilken pensionsförvaltare du har kan du se om du loggar in på Mina sidor, eller genom att titta på ditt senaste pensionsbesked från Fora.

Har du inte gjort något val av pensionsförvaltare, har pengarna placerats i en traditionell försäkring hos AMF.

Fora sköter administrationen kring Avtalspension SAF-LO, men vi förvaltar inte dina pensionspengar.

Måste jag välja pensionsförvaltare?

Nej, du behöver själv inte välja vilken pensionsförvaltare du vill ha för din Avtalspension SAF-LO. Gör du inget val placeras pengarna hos AMF, i en traditionell försäkring. Återbetalningsskydd och familjeskydd ingår då inte, men du kan ansöka om det senare utan att behöva byta pensionsförvaltare.

Vilken försäkring ska jag välja?

Fora är en neutral part och ger därför inga råd kring hur du ska placera dina pensionspengar. Däremot har vi sammanställt information om de olika försäkringarna, så att du själv kan jämföra dem.

Traditionell försäkring är ett försiktigare val där pensionsförvaltaren tar beslut om hur dina pengar placeras, utifrån ålder och hur lång tid du har kvar till pension Det finns också en minsta garanti för hur stor pension som förvaltaren lovar att betala ut.

I en fondförsäkring finns ingen garanti. Det medför att förvaltningen tar mer risk och möjligheten till avkastningen ökar, men värdet på dina pensionspengar kan också minska. Väljer du fondförsäkring placeras dina pengar i en så kallad entrélösning, där pensionsförvaltaren tar besluten om hur pengarna placeras. Vill du själv engagera dig kan du skapa en egen portfölj och välja fonder och risknivå efter eget tycke.

Vilken pensionsförvaltare ska jag välja?

Fora är en neutral part och ger därför inga råd kring hur du ska placera dina pensionspengar. Däremot har vi sammanställt information om de olika pensionsförvaltarna och deras försäkringar, så du kan själv jämföra dem.

Var gör jag mitt val av pensionsförvaltare?

Du väljer försäkring och pensionsförvaltare på Mina sidor.

Väljer du en fondförsäkring och vill byta fonder i den, gör du det direkt hos pensionsförvaltaren.