Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Tolv är bättre än en

Från och med 2024 ska lönerna för de anställda som räknas som arbetare rapporteras varje månad. Tolv löne­rapporter om året ger dem större möjligheter till avkastning på tjänste­­pensionen, något som tjänste­männen redan har. Samtidigt införs en ny upp­märkning av arbetarna och en faktura på den verkliga kostnaden varje månad.

Månads­rapportering av arbetare

Från och med 2024 ska lönerna för de anställda som räknas som arbetare rapporteras varje månad. Samtidigt införs en ny upp­märkning av arbetarna och en faktura på den verkliga kostnaden varje månad.

Med månads­rapportering får företagets arbetare pensions­pengarna överförda till sitt pensions­bolag varje månad vilket ger större möjlighet till avkastning. Du som arbetsgivare får månadsfakturor med den verkliga kostnaden istället för en preliminär kostnad.

Övergången kräver en del innan allt är på plats men när de nya rutinerna sitter så är tolv bättre än en.

Upp­märkning är grunden för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänste­pension.  Senast i samband med den första månatliga löne­­rapporteringen ska alla inom personalkategori "Arbetare" tilldelas en ny upp­märkning.

Se till att er uppdelning av företagets anställda i kategorierna arbetare, tjänsteman och företagare stämmer. Om någon märks upp och rapporteras i fel kategori, påverkas deras tjänste­pension och försäkringsomfattning.

Aktuellt webbinarium

Tema 2: Upp­märkning av anställda

webinar (1).svg
Under webbinariet har du möjlighet att ställa frågor i chatten. Det finns flera datum och tider att välja mellan. Webbinarierna är ca 30 minuter. Om du missade tema 1 kan du se det här:
Tema 1 - Fora går över till månads­rapportering

Vanligaste frågorna

Vad är syftet med övergången till månads­rapportering?

Varför sker övergången vid olika tidpunkter för arbetare och tjänste­män?

Kommer vårt lönesystem att ha stöd för månads­rapportering och upp­märkning?

Jag rapporterar till Skatteverket varje månad, kan ni inte använda de uppgifterna?

Stegvis övergång

Det första steget innebär månads­rapportering av löner för arbetare från och med 2024. I ett framtida steg införs även månads­rapportering av tjänste­männens löner. Det sker senast 2026.

Filmgalleri

De korta informationsfilmerna har svenskt tal. Textning finns på svenska och engelska.
Du väljer själv språk i spelaren. Ljudet är avstängt vid start.