I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.
Alla anställda ska rapporteras in - men hur beror på om de räknas som arbetare eller tjänstemän.
För samtliga rapporteringar till Fora bör alla arbetstagare rapporteras med 10 siffror.
Om arbetstagaren saknar svenskt personnummer ska det rekvireras ett så kallat samordningsnummer från Skatteverket. För att få ett samordningsnummer krävs det att vistelsen i Sverige inte ska vara längre än 6 månader och att arbetstagaren inte är folkbokförd på en svensk adress. Samordningsnummret ska också användas för kontrolluppgiften till Skatteverket. Om arbetstagaren kommer tillbaka till Sverige vid ett annat tillfälle kan samma samordningsnummer användas igen.
Samordningsnummer består liksom personnummer av 10 siffror. De första sex siffrorna utgår från personens födelsedatum (år, månad och dag). Siffran för födelsedag ökas med talet 60 och kontrollsiffra räknas ut.
Samordningsnumret är unikt för varje person och kontrollsiffran stämmer precis som det gör för ett svenskt personnummer, det vill säga att numret fungerar i våra kontrollfunktioner i tjänsten.
Fora sätter alltid företagets adressuppgift som arbetstagarens adress om ingen annan adress anges i lönerapporteringstjänsten.
Det är arbetsuppgifterna som styr om en anställd räknas som arbetare eller tjänsteman. Har företaget kollektivavtal finns som regel bestämmelser om yrkeskategorisering i dessa.
Är du osäker på hur en anställd ska kategoriseras kan du kontakta någon av parterna i det kollektivavtal företaget har tecknat.
Saknar företaget kollektivavtal kan Foras kundservice vägleda dig.
Ta reda på vem som räknas som företagare med hjälp av vår guide.