Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Driftmeddelande

Just nu får många e-postmeddelande om att det finns avvikelser att rätta i en lönerapport. Om du redan har rättat avvikelser kan du bortse från meddelandet.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag  
 - Rapportera eller justera löner för 2023
 - Instruktioner månadsrapportering

ESA

Viktigt att ha koll på tjänstepensionen även om pensionen känns avlägsen

31 maj 2023

Under april till och med juni skickar Fora ut sitt årliga pensions­besked till alla som via sin anställning tjänat in pengar till sin tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO. Det rör sig om cirka tre miljoner personer. Men hur tas pensions­beskedet emot? Här är några röster.

Det skiljer en del i ålder mellan Fredrik, Emil, Maria och Björn Krister och de jobbar på vitt skilda platser, men ett har de gemensamt: De får Foras årliga pensions­besked. De har också en gemensam syn på vikten av att ha koll på sin tjänste­pension, även om pensionen känns avlägsen.

Park_750.jpg

Fredrik, 24 år, jobbar som rörmokare och får tjänste­pension sedan ett par år. Sparkapitalet är inte så stort än men Fredrik tycker att det är intressant att kolla igenom Foras pensions­besked, se så att allt stämmer och hur kapitalet utvecklas. Han peppar också sin kollega att titta i sitt pensions­besked.

– Jag har många år kvar att jobba så jag tänker inte på pension idag. Men jag fick en jättebra pensions­rådgivning när jag anställdes så jag har gjort ett aktivt val och bytt pensions­bolag.

Emil, 27 år, är konsult och jobbar som elkonstruktör. Han vill sätta sig in mer i sin tjänste­pension, eftersom han tycker att det är viktigt, men det har inte riktigt blivit av. Fast han har hunnit med att göra ett lyckat aktivt val.

– Jag fick hjälp av en försäkringsrådgivare att välja en fond med högre risk. Själva flytten gjorde jag själv. Som 90-talist kan jag ta lite mer risker nu och sedan minska riskerna vid högre ålder. Det kändes tryggt att välja den här fonden. Den sköter sig lite själv, jag behöver inte gå in varje vecka och kolla. Och hittills har den gått bra.

Maria, 46 år, arbetar sedan många år som produktionscontroller inom industrin. I år fick hon Foras pensions­besked för första gången via Kivra, som enligt Maria är mycket smidigare. Hon kan direkt se vad som har hänt sedan förra året och hur avkastningen har utvecklats. Maria har gjort aktiva val för sitt kapital ett par gånger under åren.

– Tjänste­pension är ett sparande som känns lite avlägset eftersom det blir aktuellt först om flera år när man går i pension. Det gör det lite svårt att vara aktiv. Men att gå in och titta för att få en bild över att det ser korrekt ut och hur kapitalet utvecklas, det kan ju alla göra.

Björn Krister, 55 år, är arbetsledare inom träindustrin. Han har valt att få Foras pensions­besked via post för att enkelt kunna sätta in i pärmen där han har några tidigare års pensions­besked. Han tittar igenom sitt pensions­besked direkt när han får det och jämför med föregående år. För något år sedan flyttade Björn Krister sitt tjänste­pensions­kapital till den bank där han har andra åtaganden för att samla allt på ett ställe.

– Mitt tips till andra är att gå igenom Foras pensions­besked direkt när man får det, så är det gjort. Det är viktigt att ha koll på sin kommande pension. Det finns ju annat än att jobba här i livet.

Tips till dig som vill förstå och veta mer om ditt pensions­besked från Fora

Vad som ingår i pensions­beskedet varierar från person till person. Uppgifter som kan finnas med är hur värdet av din Avtals­pension SAF-LO har förändrats det senaste året, vilka pensions­bolag du har pengar hos, om du har något skydd som ger din familj och barn pengar när du dör, vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Fora och hur mycket pengar som betalats in till din tjänste­pension Avtals­pension SAF-LO i år.

Ta hjälp av vår guide som sida för sida förklarar vad de olika delarna i ditt pensions­besked betyder och klicka på länken "Ditt pensions­besked från Fora" nedan.

Funderar du på att flytta dina pengar till ett annat pensions­bolag finns en checklista med tips som kan vara bra att titta igenom innan. Klicka på länken "Flytt av pensions­kapital".

23 april 2024

Nu skickar Fora pensionsbesked till tre miljoner personer

I början av april startade Fora utskicket av det årliga pensionsbeskedet till alla som genom sin anställning någon gång tjänat in pengar till sin tjänstepension Avtalspension SAF-LO. Sammanlagt får cirka tre miljoner personer pensionsbesked från Fora.

20 mars 2024

Första månadsrapporteringen fungerade klockrent

Telos Telemontage är ett av de företag som för första gången har månadsrapporterat lönerna för sina arbetare. Enligt Carina Berg, löneansvarig, gick det bra, mycket tack vare tillgången till Foras inspelade webbinarier om övergången till månadshantering.

19 mars 2024

Du har viktiga försäkringar genom jobbet

Du som är yngre än 22 år och under det senaste året har jobbat hos en arbetsgivare som tecknat försäkringar för sina anställda får inom de närmaste dagarna ett brev från Fora som visar vilka försäkringar du har genom jobbet. Ta en titt på innehållet så du får koll på när försäkringarna gäller. Det är bra att veta hur du ska göra om något händer.

15 mars 2024

Vi firar kollektivavtalets dag

I Sverige har 9 av 10 anställda pension och försäkring via jobbet tack vare kollektivavtalet. Alla kollektivavtal ger en extra trygghet för anställda, utöver det grundskydd som vi får genom lagstiftning. Därför firar vi kollektivavtalets dag den 17 mars!

12 mars 2024

Nu har månadsrapporteringen rullat igång

Under februari öppnade Fora de nya e-tjänsterna för uppmärkning och månadsrapportering av anställda som räknas som arbetare. Arbetsgivare kan nu månadsvis rapportera lönerna för de anställda med Avtalspension SAF-LO som därmed får sina pensionspremier överförda varje månad.

av 22
>