Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Aktuellt

Den stressfria dagen – tips från Foras kundcenter

26 maj 2023

På söndag den 28 maj uppmärksammas den stressfria dagen. Den belyser vikten av att förebygga stress och de negativa effekter det medför. På Foras kundservice är man van att bemöta stressade kunder. Här är deras bästa arbetstips, som även kan vara till hjälp i privatlivet.

Mer pengar i plånboken till föräldralediga

11 maj 2023

Under våren och försommaren föds det flest barn i Sverige. Förra året föddes cirka 104 000 barn där maj toppade med närmare 9 600 födda (källa: SCB) Här är information till arbetsgivare som har anställda som ska gå på föräldraledighet.

Aktuellt

Tre miljoner personer får pensionsbesked från Fora

28 april 2023

Med start i början av april skickar Fora ut sitt årliga pensionsbesked till alla som via sin anställning någon gång tjänat in pengar till sin Avtalspension SAF-LO. Ett bra tillfälle att se över sin tjänstepension. Sammanlagt får cirka tre miljoner personer pensionsbesked från Fora.

Möt Foras medarbetare

Gillar när arbetet kräver fokus och snabbhet

Som affärsutvecklare på Fora har Helene Sjölander ett varierande och stundtals intensivt arbete. Det handlar om allt från att ta fram långsiktiga strategier till att vara med och lösa operativa frågeställningar. Ibland kräver arbetet extra fokus och snabbhet. Då trivs Helene som allra bäst.

Aktuellt

Fokus på arbetsmiljön idag

28 april 2023

Idag den 28 april firas FN:s internationella arbetsmiljödag, en årlig internationell kampanj för att främja ett säkert och hälsosamt arbetsliv. Vi sätter extra fokus på arbetsmiljön idag och passar på att fråga ett par skyddsombud om hur de ser på vikten av att lyfta arbetsmiljöfrågor.

Kundservice

I Foras kundservicesektioner hittar du bland annat:

  • Blanketter och instruktioner
  • Situationsguider och frågor & svar
  • Kontaktvägar till Fora

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Vår historia

Foras unika uppdrag, att säkerställa att kollektivavtalade förmåner blir hanterade, beräknade, fakturerade och överförda, startade långt innan Fora bildades 1997.

1963

1963 infördes Tjänstegrupplivförsäkring, TGL som innebar att efterlevande till arbetare som dog innan de slutat jobba kunde få ekonomisk ersättning. Företaget AFA Försäkring bildades för att ta hand om TGL.

1965

SAF och LO beslutade att införa Försäkring om avgångsbidrag, AGB. Nu kunde arbetare som blev uppsagda på grund av arbetsbrist få ekonomisk ersättning.

1972

Nu utökades arbetarnas skydd med Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS som ger ersättning för inkomstbortfall vid sjukskrivning.

1973

Nu fick de svenska arbetarna för första gången i historien tjänstepension, den förmånsbaserade STP-planen. SPP fick i uppdrag att sköta STP-planen. AMF Pension bildades och blev en särskild sektor inom SPP.

AMF Sjukförsäkringsaktiebolag, AMF Pension och AMF Trygghetsförsäkrings-aktiebolag bildades och kallades gemensamt för AMF. 1974 bildades AMF-debiteringscentral. Det är denna central som ska komma att utvecklas och bli grunden för delar av det framtida Fora. Debiteringscentralen får i slutet av sjuttiotalet uppdrag att administrera AMF-försäkringarna.

1974

Det här året infördes Trygghetsförsäkring vid yrkesskada, TFY, som sedan bytte namn till Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA.

1979

AMF-debiteringscentral fick i uppdrag att vara länk mellan arbetsgivare och försäkringsbolag. Nu behövde arbetsgivarna bara vända sig till ett ställe för att teckna försäkringar och rapportera löner.

1992 blev AMF Pension ett självständigt bolag. Både STP-planen och AMF Debiteringscentral följde med in i AMF Pension.

1996 beslutade parterna att den premiebestämda Avtalspension SAF-LO skulle ersätta den förmånsbestämda STP-planen. Det bestämdes också att Avtalspension SAF-LO skulle konkurrensutsättas från och med 1998. I samband med detta infördes också Premiebefrielseförsäkringen i Avtalspension SAF-LO vilket innebar att arbetarna nu får pengar inbetalda till sin tjänstepension vid sjukskrivning.

1997 Konkurrensutsättningen av Avtalspension SAF-LO medförde att AMF Centralen AB bildades ur AMF-debiteringscentral. Det blev ett fristående bolag som kompletteras med funktionen valcentral. Det är detta som blev det Fora som vi känner idag.

1998

Det här året ägde det första pensionsvalet rum och blev en stor framgång med 60 procent aktiva pensionsval. Samma år bytte AMF Centralen AB namn till FORA Försäkringscentral AB, eller Fora, kort och gott.

2004

2004 blev Avtalspension SAF-LO först av alla kollektivavtalade tjänstepensioner med att införa flytträtt, det vill säga rätten att flytta försäkringskapital från en pensionsförvaltare till en annan.

2007

Beslut togs om upphandling av försäkringsbolag för Avtalspension SAF-LO. Parterna ville genom detta uppnå möjlighet till hög avkastning, låga avgifter och finansiell stabilitet.

2013 - 2014

2013 förhandlas deltidspension fram som ger vissa yrkesgrupper högre avsättning till Avtalspension SAF-LO. Sedan 2014 gäller anslutningsförfarandet med särskilda villkor.

2014

Femtio år efter att den första trygghetsförsäkringen kom får arbetarna Föräldrapenningtillägg, FPT en komplettering till Försäkringskassans ersättning. Nu har arbetarna inte bara tjänstepension utan skydd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, föräldraledighet och dödsfall.

Fora idag

Uppdraget har vuxit över tid, och idag har Fora drygt 220 medarbetare. Cirka 4 miljoner individer omfattas av försäkringarna som Fora administrerar och varje år förmedlar vi drygt 17 miljarder kronor i premier och avgifter från 215 000 företag till ett 40-tal pensionsförvaltare.