Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag  
 - Rapportera eller justera löner för 2023
 - Instruktioner månadsrapportering

ESA

Afshin är dörröppnare och problemlösare för sitt team som utvecklar digitala tjänster

Publicerad januari 2023

Som gruppchef på avdelning IT Leverans jobbar Afshin Mohammadi tillsammans med sitt team mitt i Foras pågående förändringsresa. Uppdraget är att förenkla och digitalisera Foras erbjudande och tjänster. 

Afshin-Mohammadi.png

Afshin har över 22 års erfarenhet av system- och applikationsutveckling varav 14 år inom försäkringsbranschen. Han kände därför till Fora väl när han började som konsult 2018, då som lösningsarkitekt. Två år senare blev han fast anställd och fick förtroendet att som gruppchef leda utvecklingsteamet Digitala tjänster, ett uppdrag han tycker är både utvecklande och utmanande.

– Det är en stor utmaning och samtidigt jättekul att leda ett systemutvecklingsteam som jobbar med den senaste teknologin. Vårt uppdrag är att omvandla kundbehov till digitala tjänster, behov som är identifierade och formade av område Affär & Marknad, berättar Afshin.  

Från idé till produktionssättning

Afshin och hans team arbetar med hela kedjan inom systemutvecklingsprocessen, ofta från idé till produktionssättning av digitala tjänster. Här ingår även kravställning, utveckling och test. Afshin ser sig som en dörröppnare och problemlösare och lyfter vikten av teamkänslan i teamet.

– Jag ska i första hand se till att alla mina fantastiska teammedlemmar mår bra, har arbetsglädje och att de får rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. Det handlar om att arbeta agilt och metodiskt. Jag röjer undan hinder och bygger broar för att kunna tillgodose teamets behov så de kan bygga enkla digitala tjänster, säger Afshin och tillägger:

– Vi arbetar enligt en trial-and error-kultur, det vill säga att vi vill prova oss fram och lära av våra misstag. Det underlättas av att vi använder den senaste teknologin, som till exempel molnlösningar. Vi kan utveckla en önskad funktion, testa den snabbt och lansera den till några få utvalda kunder. Under tiden tjänsten används av dessa kunder, kan vi samla in användardata som visar hur det går för tjänsten, vad som är bra och mindre bra. Arbetssättet skapar dels ett väldigt stort engagemang i teamet, dels gör det att vi kan lansera tjänsterna snabbare och ständigt få med kundernas nya önskemål och förbättringar i utvecklingen. 

Metodik inom systemutveckling och automation är Afshins stora intressen. Han har under det senaste decenniet fördjupat och förkovrat sig i metodiker som agila utvecklingsprocesser, XP (extreme programming), SAFe och DevOps.

Nytt hemland och nya möjligheter

I grunden är han matematiker, men den utbildningen kunde dock ha fått ett abrupt slut. Afshin är uppvuxen i Iran men tvingades lämna landet när han var 22 år. Han studerade på det sista året av utbildningen när han blev utkastad från universitetet, anklagad av myndigheterna för att ha ”fel” politiska åsikter.

Det nya hemlandet blev Sverige, och den lilla orten Hällefors. Här bestämde han sig för att fortsätta studera. Han gick om gymnasiet, sökte till KTH och flyttade till Stockholm.

– Jag är bara en av flera miljoner iranier som förvägrats att studera eller göra det de själva vill på grund av sitt oliktänkande och därför har lämnat landet.  Sverige är ett fritt land och fullt av möjligheter med demokratiska värderingar. Det får vi aldrig ta för givet, det är det dyrbaraste vi har i livet. Det jag gör är att lägga grunden för framtiden för mitt barn. Det är min drivkraft, säger Afshin.  

Afshins tips till den som vill söka sig till Fora

Fora investerar i ny teknologi, molnlösningar med ny molnarkitektur och nya utvecklingsverktyg.  Det är en fantastisk möjlighet och väldigt utvecklande att få vara med på den här resan från början.

Fora är en trygg arbetsgivare med bra förmåner. Här får du stöd i din utveckling och har stora möjligheter att byta arbetsroll för att pröva din kompetens inom Foras olika verksamheter. Foras värderingar stämmer mycket väl med mina egna. Fora har en kultur där alla uppmuntras att vara transparenta och öppna. Det händer fantastiska saker när människor med olika erfarenheter krokar arm och jobbar tillsammans mot samma mål.

Afshin Mohammadi, gruppchef IT

Utbildning: Civilingenjör KTH, matematik & datalogi.
Tidigare erfarenheter: Konsultchef, lösningsarkitekt, systemutvecklare. 
Personlig pryl: Entomologisk tidskrift. Några av mina tidskrifter är fortfarande olästa, men jag fortsätter ändå prenumerationen. Sedan jag var barn har jag alltid fascinerats av småkryp och deras vackra värld. Att beskåda små insekter och andra kryp är så befriande och vackert att jag nästan aldrig kan gå förbi en sjö eller en äng utan att stanna och titta på insekter. Med mig i skogen blir det inte långa promenader. Ofta stannar jag länge vid gamla och ruttna träd och letar efter nya kryp, vilket inte är så roande för familjen.