Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Helene gillar när arbetet kräver fokus och snabbhet

Publicerad maj 2023

Som affärsutvecklare på Fora har Helene Sjölander ett varierande och stundtals intensivt arbete. Det handlar om allt från att ta fram långsiktiga strategier till att vara med och lösa operativa frågeställningar. Ibland kräver arbetet extra fokus och snabbhet. Då trivs Helene som allra bäst.

Helene-Sjölander_600x460px.jpg

Helene började på Fora för cirka sex år sedan, då som processledare, ett arbete i gränslandet mellan verksamhet och it något hon tyckte var spännande. Efter ett par år bildades avdelningen Affärsutveckling och analys inom affärsområdet Affär och Marknad. Då dök möjligheten upp för Helene att börja som affärsutvecklare. Det fanns ett behov av att ta fram ett antal strategier och det fick Helene börja ta tag i.

– Jag har själv behov av att förstå vart vi är på väg och varför. Därför passade det mig bra att ta tag i de här strategierna utifrån frågor om Foras kunder, deras behov, vad vi kan erbjuda och vår relation med andra externa aktörer med mera. Att strategierna kan komma till nytta vid till exempel vägval och beslut är ju den största vinsten, säger Helene.

Jobbar både strategiskt och operativt

Att driva utredningar, både inom projekt och i linjen, är en stor del av Helenes vardag. Mottagare kan också variera beroende om område. Ofta handlar det om att ta fram underlag till beslut eller hjälpa till i en frågeställning där vi behöver lära oss mer.

Idag arbetar Helene både operativt och strategiskt i flera projekt och konstellationer. Hon är bland annat med i Foras så kallade portföljteam, en grupp av representanter från hela Fora som planerar och prioriterar Foras utvecklingsbehov. Teamet ska säkerställa att det som genomförs för tillfället är viktigast på Fora.

– Jag jobbar tillsammans med kompetenta och härliga kollegor både på operativ nivå och i mer strategiska frågeställningar. I vissa utredningar behöver jag ta fram en övergripande bild över en specifik frågeställning medan jag i arbetet i portföljteamet måste dyka ner i specifika behov för att kunna förstå hela bilden. Så innehållet i mina arbetsdagar kan verkligen variera vilket jag tycker är roligt. Att bidra till förflyttning är viktigt för mig och väldigt spännande.

Gillar fokus och när det händer mycket

Helene berättar också att hon gillar när det är mycket på gång samtidigt.   

– Jag gillar ju känslan av att det är många parallella saker på gång och att vara med och bidra. Det är då jag känner att jag gör mest nytta. Som till exempel när någon kommer och säger att ”nu behöver vi utreda och förstå mer kring det här”. Då är det bara att prioritera om, fokusera och lösa uppgiften tillsammans.

Utanför arbetet laddar Helene gärna sina egna batterier genom att cykla i skogen. Men till skillnad mot att hon uppskattar känslan av full fart på jobbet, så går det inte fort i skogen. Helene är nämligen lite farträdd.

Helenes tips till den som vill söka sig till Fora 

Fora har ett viktigt uppdrag i samhället som är spännande och lärorikt att få arbeta med. Vill man prova på en ny roll eller befattning är det inte så svårt på Fora, vilket är positivt. På Fora finns framför allt så otroligt många kompetenta och hjälpsamma kollegor. Inga frågor är svåra att ställa. Fora har en hjälpsam kultur som vi ska vara rädda om.

Helene Sjölander, affärsutvecklare

Utbildning: Läst politices-magister programmet med inriktning på statsvetenskap samt lite freds- och konfliktstudier på Umeå universitet.
Tidigare erfarenheter:  Började arbetslivet inom UNICEF där hon hade olika roller under åren. Även arbetat som verksamhetsanalytiker på Folksam ett par år.
Personlig pryl:  Gympaskor. Har alldeles för många, mer eller mindre leriga. Jag är gärna ute i skogen, både ensam och med familj och vänner. Sätter mig sällan och filosoferar på en stubbe eftersom jag ofta fryser, utan promenerar helst i någorlunda rask takt.