Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Månadsmöten med allt från order till tjänstepension

9 november 2022

På Telos Telemontage obligatoriska månadsmöten för all personal tar man upp såväl projektstatus som aktuella frågor om försäkringar och tjänstepension. Utöver det mejlas tips och nyheter som rör pension till alla medarbetare.

Kundservice

I Foras kundservicesektioner hittar du bland annat:

  • Blanketter och instruktioner
  • Situationsguider och frågor & svar
  • Kontaktvägar till Fora

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Joakim får energi när medarbetare rör sig framåt

Publicerad december 2020

Delegera ansvar och se medarbetare ta nya steg, växa och utvecklas. Det är några av de största drivkrafterna för Joakim Lindblad i uppdraget som chef. Han beskriver sig själv mer som generalist än specialist. Och han är glad att hans yrkesliv kom att handla om andra frågor än klimatstrategi.

– Jag har en master i tillämpad klimatstrategi, men när jag hade läst klart 2012 var miljö och klimatfrågor inte alls så hett som det är idag. Jag sökte några jobb som miljöstrateg men konkurrerade med personer som hade betydligt mer erfarenhet än jag, berättar Joakim Lindblad.

Då hade han precis flyttat till Stockholm efter studier i Lund och ett års resande i Sydamerika och Asien. Han behövde helt enkelt pengar. Så han sökte jobbet som konsult via ett bemanningsföretag och kom in på Fora i slutet av 2013. Då satt Fora i lokaler på Vasagatan nära Centralen i Stockholm.

– Vi var ett stort gäng som kom in ungefär samtidigt och många av oss är kvar. Jag visste väldigt lite om företaget men ju mer jag lärde mig, desto mer spännande blev det. Jag hade till en början bara tänkt att stanna några månader men jag tyckte Fora verkade vara ett bra företag och jag fick hela tiden möjligheter att utvecklas. Så känner jag fortfarande och det gör att jag trivs så bra här, säger Joakim Lindblad.

Hörde samtal från kund utan tjänstepension

När han började på Fora fick han medlyssna på Kundcenter, han fick sitta bredvid och ta del av när kunder beskrev sina ärenden och när medarbetarna i Kundcenter försöker hjälpa.

Det han fick höra där och då bär han fortfarande med sig. Och han lyfter gärna fram det när någon undrar varför han jobbar på Fora. Den historia som fastnade var från en kvinna i övre 50–årsåldern. Hon ringde in för att höra hur det var med hennes tjänstepension. Hon hittade den inte. Handläggaren i andra änden letade och letade, men det fanns inga tjänstepensionsavsättningar.

– Det visade sig att hon hade jobbat i många, många år, men ingen av hennes arbetsgivare hade haft kollektivavtal eller betalat in tjänstepension till henne. Då insåg jag hur viktigt det här är, säger Joakim Lindblad.

För honom handlar Foras uppdrag mycket om att ge arbetsgivare bra förutsättningar att ta sitt arbetsgivaransvar i form av försäkringar och tjänstepension.

Har arbetat som handläggare

Efter en tid som konsult blev han anställd som handläggare på Kundservice Företag. Där arbetade han med hela kedjan, försäkringsanmälningar, ändringar av försäkringsavtal och avslut av försäkringsavtal. Parallellt tog han också initiativ till en rad förbättringar.

– Jag såg saker som jag tyckte vi kunde skruva på, kom med förslag på lösningar och fick gehör för dem. Det är stor anledning till att jag jobbar kvar, att jag hela tiden har känt att jag blir lyssnad på och mina idéer kommer till nytta, säger han.
En annan anledning är den interna rörligheten som ger stora möjligheter att själv utvecklas enligt Joakim Lindblad. Han tycker om att se de övergripande bilderna, hur detaljer hänger ihop med helheten och reflekterar gärna över hur mycket organisationen har utvecklats sedan han kom.

– Då var det mycket blanketter och många samtal med kunder för att reda ut vad de egentligen ville och behövde göra. Nu har vi etablerade processer och e–tjänster med tydliga steg, säger han.

Blev teamledare för konsulter

På KS Företag blev han även teamledare för de konsulter som togs in för att förstärka handläggningen. För många av konsulterna var Fora första arbetsplatsen.
– I rollen som teamledare fick jag träna mitt ledarskap och använda min analytiska del när vi planerade bemanningen. Hur många konsulter skulle vi ha, hur långa kontrakt, hur såg ärendemängderna ut?

En reflektion han gör är att mycket av ledarskapet vilar på erfarenheter, att få rutiner i ledarskap är viktigare än vad han själv trodde till en början.

– Som chef ställs man hela tiden inför nya situationer och jag märker att jag blir bättre på att hantera utmaningar ju mer erfarenhet jag får. Det som är mest spännande är när medarbetare växer med sina uppdrag, när de får och tar ansvar och när människor runt dem ser hur de utvecklas. Det är den stora belöningen för mig, säger Joakim Lindblad.

Efter en tid som teamledare fick han ett vikariat som gruppchef på KS Företag och i januari 2019 blev han gruppchef på IT Förvaltning. Han kunde mycket om verksamheten, men ganska lite om IT.

– Jag var tydlig med det från början, att mina medarbetare skulle kunna mycket mer än jag. Det jag hade med mig var erfarenheten av att leda människor och grupper, sätta mål och ha visioner, säger han.

Uppdraget har varit spännande och Joakim Lindblad har upplevt stort stöd från både medarbetare, kollegor och sina chefer.

Förutom gruppchefsjobbet på IT har han sedan mars 2020 varit teamcoach för IT:s ledningsgrupp. I uppdraget ingår framförallt att bygga teamet med arbetssätt, spelregler och gruppdynamik samt att förbereda IT–ledningens veckovisa möten och att hålla i och administrera teamets aktivitetslista.

Går från IT tillbaka till operativ verksamhet

När det dök upp en chefstjänst på Kundservice igen väcktes Joakim Lindblads intresse för at gå tillbaka till den operativa verksamheten. Från 1 december ska han leda en nybildad avdelning med ansvar för processutveckling. Han och hans medarbetare kommer arbeta hela vägen från behov i verksamheten eller hos kunderna fram till leverans av färdiga produkter, arbetssätt eller rutiner. Rollen ger honom möjlighet att fortsätta utvecklas i gränslandet mellan verksamhet och IT.

– Avdelningen ingår i Kundservice, den del av Fora som arbetar med hantering av främst företag och privatpersoner. Kundservice ska de kommande åren ta emot en stor mängd IT–relaterade tjänster och min grupp ska ansvara för att vi gör det bra, smart och effektivt. Allt vi gör på Fora ska på sikt bidra till att sänka den avgift vi tar ut för att förmedla tjänstepensionen, säger Joakim Lindblad.

Var privatanställd arbetare under studietiden

Själv får han varje år pensionsbesked från Fora. Det beror på att han under sin studietid i Lund jobbade extra för att slippa ta studielån. Han har bland annat arbetat på Posten, på en återvinningscentral, i en cykelaffär och i en byggvaruhandel. Flera av jobben omfattades av Avtalspension SAF–LO.

– När jag var 25 år tänkte jag inte alls på kopplingen mellan min lön och pensionsinbetalningarna. Nu ska det bli spännande att som kund får följa den utveckling jag själv är med och driver, säger han.

Joakim Lindblad

Avdelningschef KS processutveckling

Utbildning: Masters i klimatstrategi från Lunds Universitet.
Tidigare erfarenhet: Kom till Fora som konsult 2013. Har varit teamledare på KS Företag och gruppchef på IT Förvaltning.
Personlig pryl: Bilden visar en av Joakims 14 cyklar. Han mekar hellre med cyklarna än att cykla på dem. Främst handlar det om att göra något konkret efter arbetsdagen, som att en smutsig kedja blir en ren kedja. I sitt cykelgarage lyssnar han på sin egen musik och skapar sig en bubbla under småbarnsåren.
Till den som vill söka sig till Fora: När jag började på Fora hade jag till en början bara tänkt stanna några månader men jag tyckte Fora verkade vara ett bra företag och jag fick hela tiden möjligheter att utvecklas. Så känner jag fortfarande och det gör att jag trivs så bra här.