Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Månadsmöten med allt från order till tjänstepension

9 november 2022

På Telos Telemontage obligatoriska månadsmöten för all personal tar man upp såväl projektstatus som aktuella frågor om försäkringar och tjänstepension. Utöver det mejlas tips och nyheter som rör pension till alla medarbetare.

Kundservice

I Foras kundservicesektioner hittar du bland annat:

  • Blanketter och instruktioner
  • Situationsguider och frågor & svar
  • Kontaktvägar till Fora

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Olga bytte vin mot Java-utveckling

Publicerad december 2019

Olga Korobeinik har lämnat restaurangbranschen för att arbeta med IT-utveckling som skapar samhällsnytta. Sedan i oktober är hon junior IT-utvecklare på Fora och hennes kärlek till vin har blivit en hobby istället för en del av jobbet.

Olga Korobeinik

Vin är numera en hobby för Olga Korobeinik som lämnat restaurangbranschen för att bli IT-utvecklare. Hon började på Fora i oktober som junior utvecklare av digitala tjänster och uppskattar att företaget erbjuder henne möjligheten att utvecklas.

- Jag är utbildad sommelier och gillar kundfokuset i restaurangbranschen. Där måste man tillsammans fixa saker utan att gästerna märker det. Men restaurang är en bransch med hög personalomsättning och arbetet frestar på fysiskt, oavsett om man arbetar i kök eller i matsalen, säger Olga Korobeinik.

Därför bytte hon bana efter att ha arbetat på flera av Stockholms mer kända krogar. Hennes karriärbyte gick via programmet ”Utveckling och internationellt samarbete” på Södertörns Högskola.

- De studierna förändrade delvis mitt sätt att se på världen. Jag har visserligen rest en hel del i Östeuropa och Ryssland och min mamma är från Estland så jag vet att vi i Sverige har det väldigt bra i förhållande till andra. Men jag fick en mycket större förståelse för vilka omfattande politiska och samhälleliga processer som krävs för att ett land eller en region ska utvecklas.

Skolbänk och Javaprogrammering

Under sina studier fick Olga Korobeinik och hennes sambo en dotter vilket påverkade hennes val för det fortsatta yrkeslivet. Istället för den internationella banan som många av hennes kursare tog väcktes tanken att rikta in sig på IT-utveckling. Med en åttamånaders bebis och stort stöd från sin sambo valde Olga Korobeinik att i somras sätta sig skolbänken igen och läsa något som utmanade henne rejält – Javaprogrammering. Hon blev antagen till ett tolv veckor långt program på Academy som drivs av Academic Work.

- Det var tre månaders utbildning utan lön och det var tufft fysiskt, psykiskt och tidsmässigt. Vi hade undervisning mellan nio och fem och sedan uppgifter som skulle vara klara till nästa dag. Och jag hade aldrig varit i närheten av programmering tidigare så för mig var det mycket att ta in på kort tid, berättar Olga.

Efter utbildningen började hon på Fora tillsammans med tre andra från utbildningen. Än så länge är de anställda av Academic Work och tanken är att de ska kunna söka anställning på Fora. Tillsammans med ytterligare tre juniora IT-utvecklare bildar de en grupp som kallas juniorprogrammet. De kompletterar de andra medarbetarna och konsulterna i Foras IT-verksamhet.

- Jag känner mig väldigt väl mottagen och som en del av företaget direkt. Alla pratar med alla och Foras VD Marita Odelius är synlig, vi fick träffa henne väldigt tidigt när vi kom hit.

För Olga Korobeinik är det annorlunda att vara en av de oerfarna. Under sin tid inom restaurangbranschen gick hon hela vägen från diskare till hovmästare. I slutet var hon den som kollegorna vände sig till med frågor, nu är hon den som ställer frågorna.

- Det är ovant och väldigt nyttigt att inte vara den som kan allt, säger hon.

Servicetänk och kundfokus

Olga har funderat på hur Foras uppdrag fungerar, att utan vinstintresse administrera kollektivavtalad tjänstepension och kollektivavtalade försäkringar. Hennes uppfattning är att avsaknaden av vinstintresse påverkar arbetsklimatet inom Fora.

- Jag upplever det annorlunda jämfört med andra företag som jag har arbetat i eller med. Här mäts inte vinsten i kronor och ören utan i vilken nytta vi skapar för kunderna, både för företagen och deras anställda. Jag uppskattar verkligen det perspektivet. Det Olga Korobeinik tar med sig från restaurangbranschen är servicetänk och kundfokus. IT-utveckling är dynamiskt och på så sätt likt restaurangbranschen. Jag är van vid snabbhet och under utbildningen var det en press och utmaning att komma fram med lösningar på kort tid. Nu slänger jag mig ut på okänd mark men vi är flera tillsammans som ska komma fram med förslag på lösningar, säger Olga.

För tillfället arbetar hon främst med Foras nya kundserviceplattform, Salesforce. De första delarna var på plats i slutet av 2019.

- Jag gillar att arbeta i team och jag uppskattar verkligen att Fora har gett mig den möjligheten, att företaget har resurser och tålamod att erbjuda en plats och möjlighet för mig att utvecklas, säger hon.

Olga Korobeinik

Junior IT-utvecklare
Tid på Fora:
Började som konsult i oktober 2019.
Utbildning: Tolv veckors IT-utbildning, innan dess studier i internationella relationer och Food & Beverage Management samt sommelierutbildning.
Tidigare erfarenhet: Har arbetat inom restaurangbranschen, från diskare till hovmästare. Har även arbetat inom turistnäringen.
Personlig pryl: Vinkaraff och vinprovarglas. Vin är numera en hobby.

- Jag gillar att jobba i team och jag har ett långt förflutet inom handbollen. De erfarenheterna gör mig övertygad om att vi kommer mycket längre om vi arbetar tillsammans än om vi arbetar för oss själva.