Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor

Välj sektion att logga in på:

Privat

Företag

ESA

Du är på Om Fora
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Rapportera slutliga löner för 2022

Slutliga löner ska rapporteras mellan den 2 och 31 januari.

Aktuellt på Fora

All information samlad på en portal nåbar överallt

10 januari 2023

NCC är en av landets största byggkoncerner med cirka 9500 anställda i Sverige. På NCC har man samlat all information om tjänstepension, försäkring, lönespecifikation och andra förmåner på en webbportal som alla medarbetare enkelt loggar in på via Bank-ID.

Lönerapportering

Lönerapportering öppnar 2 januari

23 december 2022

2 januari klockan 7.00 öppnar Foras tjänst för rapportering av slutliga löner för år 2022. Varje år behöver företag lämna uppgifter om anställda och deras löner. Genom lönerapporteringen får Fora veta vilka arbetare som varit anställda hos företaget under året och hur mycket de har tjänat. Uppgifterna används till att beräkna och föra över pensionspremier till deras pensionsförvaltare.

Aktuellt

Premier och avgifter för 2023

20 december 2022

Premierna för de kollektivavtalade försäkringarna och Avtalspension SAF-LO har fastställts för 2023. Även storleken på de kollektivavtalade avgifterna för 2023 har fastställts.

Kundservice

I Foras kundservicesektioner hittar du bland annat:

  • Blanketter och instruktioner
  • Situationsguider och frågor & svar
  • Kontaktvägar till Fora

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Thomas vill göra tjänstepension mer begripligt

Publicerad juni 2019

Thomas Billberger är pensionsspecialist på Fora och uppskattar att jobba på ett företag som arbetar hårt för att skapa trygghet för sina kunder. Och han drivs av att göra tjänstepension mer begripligt.

Thomas Billberger pensionsexpert på Fora

- Jag trivs verkligen på Fora och i min roll. Mitt jobb är både utmanande och utvecklande. Fora ägs av Svenskt Näringsliv och LO och är inte vinstdrivande vilket jag tror främjar en kultur av kreativitet och samarbete, säger Thomas Billberger.

Han kom till Fora i slutet av 2017 och har tidigare arbetat som försäkringsrådgivare på ett försäkringsbolag. Då arbetade han direkt mot kunderna, både företag och privatpersoner. Nu arbetar han främst med pensionsbolagens företrädare, företrädarna för arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden samt internt och externt med pensionsfrågor.

- En av de saker som jag uppskattar med Fora är all den kompetens och samarbetsvilja som finns hos medarbetare och chefer. Jag måste ha ställt tusen frågor om Foras verksamhet det första året men jag kommer inte ihåg att jag någonsin behövt känna mig som att jag stör någon, säger han.

I hans arbetsuppgifter ingår att tolka och administrera försäkringsvillkor, följa upp de anslutna pensionsbolagen så att de uppfyller krav och regler, driva pensionsfrågor internt och externt kopplat till Avtalspension SAF-LO och att utreda olika typer av principiella pensionsfrågor.

- Det roligaste med jobbet är att få arbeta på djupet med pensionsfrågor i samarbete med ägare, kollegor, försäkringsbolag och andra inblandade. Det är otroligt intressant att få vara med och utveckla en del av den svenska modellen där parterna kommer överens om att utveckla villkoren på arbetsmarknaden, säger han.

Som exempel lyfter Thomas Billberger tjänstepensionen, som har blivit en allt viktigare del av de anställdas totala pension.

En av Foras deviser är att erbjuda kunderna trygghet genom jobbet. Det betyder att Fora fakturerar företagen för premier och avgifter och anställda faktiskt får det som parterna har förhandlat fram vad gäller pensionsavsättningar och försäkringar, berättar Thomas Billberger.

- För mig betyder det att vi omsätter avtal till verklighet i form av försäkringar och pensionskapital som ger trygghet för våra kunder under och efter arbetslivet, säger han.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb på Fora?

- Själv är jag jätteglad att jag sökte mig till Fora. Det är en otroligt utvecklande och spännande arbetsplats med bra arbetskamrater och väldigt goda utvecklingsmöjligheter.

Thomas Billberger

Affärsansvarig Pension på avdelningen Partsrelationer & Produkt

  • Har läst ekonomi och marknadsföring på IHM Business School. Utbildad till privat- och företagsrådgivare på försäkringbolag och har arbetat som försäkringsrådgivare i cirka tio år
  • Drivs av att få vara med och påverka och utveckla tjänstepensionerna i Sverige och att göra pension mer lättförståeligt
  • Tycker att Fora är ett företag som innerligt arbetar för att göra saker och ting bättre för kunderna. ”Ett företag med sunda värderingar i en intressant bransch”
  • Tycker om att samlas kring en brasa och har alltid med sig sin ”fire box” (en ihopvikbar minieldstad) när han är ute i naturen.