Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Checklista för arbetsgivare inför sommaren

20 juni 2023

Nu är sommaren här och för många företag innebär det några veckor med lugnare tempo medan det för andra är den mest hektiska tiden på året. Oavsett hur det är på ditt företag så är det några saker som kan vara bra att tänka på. Vi har därför tagit fram en checklista med viktiga punkter inför sommaren.

Behörighet till Mina sidor över sommaren
Inför sommaren är det viktigt att säkerställa att rätt personer har tillgång till Mina sidor. För att få tillgång till Mina sidor behöver företaget anmäla en huvud­­administratör. Enklaste sättet är att använda e-tjänsten Anmäl huvud­­administratör. Den är tillgänglig för företag som har organisationsnummer och firmatecknare i officiella register. Du kan använda e-tjänsten för att anmäla dig själv eller någon annan som huvud­­administratör. Huvud­­administratören kan därefter lägga till flera administratörer via Mina sidor.

Betala fakturan
Kom ihåg att betala fakturan från Fora innan ni går på semester. En obetald faktura kan medföra att försäkrings­avtalet sägs upp. Om företaget har tecknat försäkrings­avtal hos Fora för att få anställa en person med anställnings­stöd från Arbetsförmedlingen eller arbetstillstånd från Migrationsverket, är det mycket viktigt att försäkrings­avtalet inte sägs upp så länge personen är anställd på företaget. Blir det uppehåll i avtalsperioden kan det leda till att myndigheten omprövar sitt beslut om anställnings­stöd eller arbetstillstånd.

Välj att få fakturan som PDF via epost
Ett enkelt sätt att hålla koll och inte missa någon faktura är att välja att få fakturan som PDF via epost. Det gör du på Mina sidor under fliken Administration, välj sedan Företagsuppgifter. Ni kan även få fakturan som e-faktura till företagets internetbank. För att få det gör ni en anmälan till banken. Fakturan finns även tillgänglig på Mina sidor.

Rapportera nyanställda arbetare mellan 22-65 år
För att nyanställda anställda arbetare mellan 22-65 år ska få ett valpaket för Avtals­pension SAF-LO ska ni rapportera in dem i tjänsten ”Anställda arbetare” på Mina sidor. Det gäller även tillfälligt anställda.

Uppgifter om personer utan svenskt personnummer
Om ni har tillfälligt anställda under sommaren som saknar svenskt personnummer, är det viktigt att ta reda på personens adress. När ni rapporterar slutliga löneuppgifter för 2023 behöver ni ange personens adress för att Fora sedan ska kunna föra över pensions­premierna till det pensions­bolag som förvaltar den anställdes pengar. Se därför till att ni har adressuppgifter till alla anställda som saknar svenskt personnummer.

Informera de anställda
Det är viktigt att även säsongsanställda känner till sina skydd och förmåner. Läs mer på fora.se och dela gärna ut informationsbladet från Fora till era medarbetare när de påbörjar sin anställning hos er.

18 juni 2024

Semester och paus - kanske bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar

Juli och första delen av augusti är den vanligaste perioden för svenskarnas sommarsemester. Då tar vi en längre paus från jobbet och förhoppningsvis infinner sig semesterlugnet. Kanske är det bästa tiden att se över sina trygghetsförsäkringar?

23 maj 2024

Gemensam bolagsstruktur banar väg för varumärket Avtalat

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har enats om nästa steg för varumärket Avtalat och en framtida bolagsstruktur för valcentralerna Fora och Collectum samt informationsbolaget Kollektivavtalsinformation. Det här innebär att all operativ verksamhet i huvudsak samlas i ett och samma bolag, till exempel IT och kundservice. 

7 maj 2024

Olgas resa från hovmästare till systemutvecklare på Fora

Mycket eget driv och intensiva studier tog Olga Korobeinik till ett nytt kapitel i yrkeslivet. Hon lämnade restaurangbranschen och började arbeta som systemutvecklare på Fora. ”Det bästa valet jag har gjort”, säger hon själv. Här berättar hon mer om den prestigelösa kulturen, Foras viktiga uppdrag och en spännande digital transformation. Kanske är Fora en plats för dig?

3 maj 2024

Pilotkunder värdefull hjälp i övergången till månadsrapportering

Att involvera kunder i en pilot i ett tidigt skede var en viktig del i Foras arbete med övergången till månadsvis rapportering av arbetares löner. Ambitionen med en pilot var att dra viktiga lärdomar på vägen mot lansering av månadsrapportering av arbetare. Två av pilotkunderna berättar här om sina erfarenheter.

28 april 2024

Idag är det extra fokus på arbetsmiljön

I dag, den 28 april, är det FN:s internationella arbetsmiljödag, ”World Day for Safety and Health at Work”. En årlig världsomfattande kampanj för att främja ett säkert, hälsosamt och hållbart arbete. Arbetsmiljöfrågor är självklart lika viktiga alla dagar, så för att ändå uppmärksamma arbetsmiljön lite extra idag passar vi på att lyfta Foras duktiga arbetsmiljöombud.

av 39
>