Vi använder cookies för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om cookies. Stäng

Fora

Logga in på Mina sidor

Förstå din tjänstepension

Tjänstepension är en pension som du har genom jobbet och som din arbetsgivare betalar för. Har din arbetsgivare kollektivavtal, kan du vara säker på att du har tjänstepension. Din arbetsgivare kan också ha tecknat avtal om tjänstepension utan att ha kollektivavtal.

Det finns flera olika tjänstepensions­avtal. Vilket du tillhör beror på vilket område du jobbar inom och vilken arbetsgivare du har. Det finns till exempel ett avtal för statligt anställda, ett annat för anställda inom kommun och landsting och ytterligare ett avtal för privatanställda tjänstemän.

Du som är arbetare och anställd i ett privatägt företag har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO. Byter du arbetsgivare kan det innebära att du får en annan tjänstepension än Avtalspension SAF-LO.

En viktig del av din pension

Eftersom tjänstepensionen kommer att ha en stor betydelse för hur mycket pengar du får när du går i pension, är det viktigt att veta om du har tjänstepension. Fråga din arbetsgivare om du är osäker!

Vad är Avtalspension SAF-LO?

Subtitles available in العربية, English, suomi, polski, русский, español and Türkçe. Start the movie and choose language in the player's settings.

Så mycket betalas in

Din lön bestämmer hur mycket som ska betalas in till din Avtalspension SAF-LO varje år.

Läs mer

Så stor blir din pension

Det är många faktorer som påverkar hur stora dina utbetalningar från Avtalspension SAF-LO blir.

Läs mer

Kort om Avtalspension SAF-LO

Du som är arbetare och anställd i ett privatägt företag har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO. Det är Svenskt Näringsliv och LO som kommit överens om den pensionen och hur den ska fungera.

Du börjar tjäna in pengar till Avtals­pension SAF-LO den månad du fyller 25 år. Du fortsätter att tjäna in till tjänste­pensionen under hela arbets­livet, fram till 65 år. Fortsätter du att jobba sedan du fyllt 65, betalas inga nya pengar in (om du inte kommer överens med din arbetsgivare om det).

Din arbetsgivare betalar in pengar en gång per år till din Avtalspension SAF-LO. Hur mycket som betalas in, beror helt enkelt på hur mycket du tjänat under året. Ju högre lön, desto större inbetalning.

Inbetalningar som görs till pensioner kallas pensionspremier. Du väljer själv vilken pensionsförvaltare som ska ta hand om dina pensionspremier och hur de ska förvaltas. I Avtalspension SAF-LO finns också möjlighet att lägga till olika efterlevandeskydd - återbetalnings­skydd och familje­skydd -  som gör att dina efterlevande kan få pengar när du dör.

Ditt pensionsbesked från Fora

Har du någon gång tjänat in pengar till Avtalspension SAF-LO får du varje år ett pensionsbesked från Fora. Det börjar att skickas ut i mitten av april.

Du får pension från flera håll

Att förstå hur pensionen fungerar är egentligen ganska enkelt - tänk på den som uppskjuten lön. Den sätts undan medan du jobbar, så att du får den när du slutat jobba.  Sambandet mellan arbete och pension är också ganska enkelt - ju mer du arbetar och ju högre lön du har, desto mer tjänar du in till din pension.

Men pension är också en försäkring, den fungerar inte som vilket sparande som helst där du kan du ut pengarna när du vill och hur du vill.

Den dag du slutar att jobba får du troligen pension från flera olika håll. För att visa hur pensionssystemet fungerar används ofta pensionspyramiden. Hur stora de olika delarna är i pensionen, eller om alla delar finns med, är individuellt.

Eget sparande

Det egna sparandet är toppen på pensionspyramiden. Sparandet kan se ut på flera olika sätt. 

Tjänstepension

Tjänstepension är mellanlagret i pyramiden. Vilken tjänstepension du har beror på vilket område du jobbar inom. Fora administrerar Avtalspension SAF-LO, som omfattar privatanställda arbetare.

Allmän pension

Allmän pension utgör basen i pyramiden. Det är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar för. I den allmänna pensionen ingår inkomstpension och premiepension. 

Läs mer

Se hela din pension

För att få en samlad bild av storleken på din framtida pension - den allmänna pensionen, tjänstepensionen och eventuellt eget sparande - loggar du in på Minpension.se. Där kan du göra prognoser och bland annat se hur utbetalningstid och pensionsålder påverkar pensionens storlek.

E-signering

Sist du var här så laddade du ner en blankett som du kan signera via vår tjänst för e-signering


Vill du ladda upp den ifyllda blanketten nu?

Din beställning har registrerats.
Rulla längst ned på sidan för att sluföra din order

Tillbaka till toppen