Vi använder cookies för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om cookies. Stäng

Fora

Logga in på Mina sidor

Förstå din tjänstepension

Tjänstepension är en pension som du har genom jobbet och som din arbetsgivare betalar för. Har din arbetsgivare kollektivavtal, kan du vara säker på att du har tjänstepension. Din arbetsgivare kan också ha tecknat avtal om tjänstepension utan att ha kollektivavtal.

Det finns flera olika tjänstepensions­avtal. Vilket du tillhör beror på vilket område du jobbar inom och vilken arbetsgivare du har. Det finns till exempel ett avtal för statligt anställda, ett annat för anställda inom kommun och landsting och ytterligare ett avtal för privatanställda tjänstemän.

Du som är arbetare och anställd i ett privatägt företag har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO. Byter du arbetsgivare kan det innebära att du får en annan tjänstepension än Avtalspension SAF-LO.

En viktig del av din pension

Eftersom tjänstepensionen kommer att ha en stor betydelse för hur mycket pengar du får när du går i pension, är det viktigt att veta om du har tjänstepension. Fråga din arbetsgivare om du är osäker!

Vad är Avtalspension SAF-LO?

Subtitles available in العربية, English, suomi, svenska, polski, русский, español and Türkçe. Start the movie and choose language in the player's settings.

Så mycket betalas in

Din lön bestämmer hur mycket som ska betalas in till din Avtalspension SAF-LO varje år.

Läs mer

Så stor blir din pension

Det är många faktorer som påverkar hur stora utbetalningarna från Avtalspension SAF-LO blir.

Läs mer

Du får pension från flera håll

Den dag du slutar jobba får du troligen pension från flera håll. Pensionspyramiden används ofta för att visa hur pensionssystemet fungerar.

Läs mer

Ditt pensionsbesked från Fora

Har du någon gång tjänat in pengar till Avtalspension SAF-LO får du varje år pensionsbesked från Fora. Det börjar att skickas ut i april.

Läs mer

Kort om Avtalspension SAF-LO

Du som är arbetare och anställd i ett privatägt företag har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO. Det är Svenskt Näringsliv och LO som kommit överens om den pensionen och hur den ska fungera.

Du börjar tjäna in pengar till Avtals­pension SAF-LO den månad du fyller 25 år. Du fortsätter att tjäna in till tjänste­pensionen under hela arbets­livet, fram till 65 år. Fortsätter du att jobba sedan du fyllt 65, betalas inga nya pengar in (om du inte kommer överens med din arbetsgivare om det).

Din arbetsgivare betalar in pengar en gång per år till din Avtalspension SAF-LO. Hur mycket som betalas in, beror helt enkelt på hur mycket du tjänat under året. Ju högre lön, desto större inbetalning.

Inbetalningar som görs till pensioner kallas pensionspremier. Du väljer själv vilken pensionsförvaltare som ska ta hand om dina pensionspremier och hur de ska förvaltas. I Avtalspension SAF-LO finns också möjlighet att lägga till olika efterlevandeskydd - återbetalnings­skydd och familje­skydd -  som gör att dina efterlevande kan få pengar när du dör.

E-signering

Sist du var här så laddade du ner en blankett som du kan signera via vår tjänst för e-signering


Vill du ladda upp den ifyllda blanketten nu?

Din beställning har registrerats.
Rulla längst ned på sidan för att sluföra din order

Tillbaka till toppen