Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor för att:

  • Välja pensionsförvaltare
  • Se vilken pensionsförvaltare du har
  • Lägga till eller ta bort efterlevandeskydd
  • Flytta ditt pensionskapital
  • Se vilken arbetsgivare som betalat in pengar till din Avtalspension SAF-LO
Du är på Privat
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Aktuellt

Tre miljoner personer får pensionsbesked från Fora

27 april 2022

I slutet av april påbörjas utskicket till privatanställda arbetare som under år 2021 tjänat in pengar till sin Avtalspension SAF-LO. Det ett bra tillfälle att se över sin tjänstepension i samband med att man får sitt pensionsbesked från Fora.

Aktuellt

Stopp för handel med Rysslandsfonder

Alla valbara fondbolag inom Avtalspension SAF-LO som har Rysslands- eller Östeuropafonder, har tvingats stänga dessa fonder för handel. Fonderna kan inte kan köpas, säljas eller bytas i dagsläget. Nya pensionspremier kan inte heller placeras i fonderna, och kapitalflytt till eller från fonderna kan inte genomföras.

Lediga jobb

Lediga jobb

Vi befinner oss på en spännande förändringsresa. Målet är ett modernare Fora som alltid utgår från kundernas behov. Följ med oss på resan! Vi söker just nu...

Lönerapportering

Rapportera Företagares egen försäkring i april

8 april 2022

Nu är det dags att rapportera slutliga löneuppgifter för dig som tecknat Företagares egen försäkring med Avtalspension SAF-LO. Inom kort får du ett brev med mer information om hur rapporteringen går till och när du senast behöver göra rapporteringen.

Vem räknas som företagare?

Olika roller omfattas av olika försäkringar. Ta hjälp av vår guide för att ta reda på om en person räknas som företagare eller inte.

Kundservice

I Foras kundservicesektion hittar du bland annat blanketter, instruktioner, vanliga frågor och kontaktvägar.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Välj placering för dina pensionspengar

Du kan själv välja vilken typ av sparform och vilken pensionsförvaltare du vill ha för de pengar som betalas in till din Avtalspension SAF-LO. Pengarna kan antingen förvaltas i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Det finns ett antal olika pensionsförvaltare att välja på.

Ditt val påverkar bland annat om dina pengar kommer att omfattas av en garanti eller inte, vilka avgifter du betalar samt hur dina pengar placeras.

Alla valbara pensionsförsäkringar inom Avtalspension SAF-LO kvalitetssäkras och måste uppfylla ett antal krav som löpande följs upp av Fora.

Du behöver inte göra något val för din Avtalspension SAF-LO. Om du inte gör något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF. Återbetalningsskydd och familjeskydd ingår då inte, men går att teckna om behovet finns.

Läs mer och jämför pensionsförvaltarna

Viktigt att veta

Toggle

Byta fonder

Har du valt en fondförsäkring och vill byta fonder i den, gör du det direkt hos pensionsförvaltaren. Ditt pensionsval gäller både för Avtalspension SAF-LO och för eventuella kompletterande pensionpremier som din arbetgivare betalar in.

Flytta pensionskapital

Ditt nya val av pensionsförvaltare gäller bara för de pengar som betalas in i framtiden. De pengar som redan har betalats in till din Avtalspension SAF-LO ligger kvar i ditt tidigare val. Vill du att ditt nya val även ska omfatta den pension du redan har tjänat in, måste du göra en flytt av pensionskapital på Mina sidor. När du väljer en ny pensionsförvaltare följer tidigare val du gjort kring återbetalningsskydd och familjeskydd med.

Ta reda på vilken pensionsförvaltare du har i dag

Vilken pensionsförvaltare och försäkring du i dag har för framtida inbetalningar ser du på Mina sidor, eller genom att titta på ditt senaste pensionsbesked från Fora under delen "Årsavstämning". Har du pension placerad hos flera pensionsförvaltare inom Avtalspension SAF-LO, ser du det på ditt senaste pensionsbesked från Fora. Du kan också se det om du loggar in på minPension.

Från och med den 1 januari 2014 gäller nya villkor för de pensionsförvaltare och pensionsförsäkringar som är valbara inom Avtalspension SAF-LO. Du som innan dess har gjort ett eller flera val för din Avtalspension SAF-LO kan ha dina pengar i någon av de pensionsförsäkringar som inte längre är valbara. Dessa pensionsprodukter omfattas inte av samma krav som de nu valbara pensionsförsäkringar.

  • De pensionsförvaltare som inte längre är valbara förvaltar fortfarande de pengar som är placerade där.
  • På Mina sidor kan du när du vill flytta ditt kapital till en av de pensionsförvaltare och försäkringar som är valbara i dag.

Film: Hur kan jag placera min tjänstepension?

Toggle
Hur kan jag placera min tjänstepension?
Languages

Frågor & svar

Måste jag välja pensionsförvaltare?

Var väljer jag pensionsförvaltare?

Vilken pensionsförvaltare har jag?

Vilken försäkring ska jag välja?

Vilken pensionsförvaltare ska jag välja?

Här gör du ditt pensionsval

På Mina sidor gör du ditt val av pensionsförvaltare, återbetalningsskydd och familjeskydd samt flytt av intjänade pensionspengar.