Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor för att:

  • Rapportera löner och se tidigare lämnade rapporter
  • Rapportera nyanställda arbetare
  • Se företagets fakturor och saldon
  • Lägga upp fler administratörer
Du är på Företag med kollektivavtal
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Den bästa förmånen

Den 27 september firar vi Tjänstepensionens dag. Alla som arbetar och betalar skatt tjänar in till sin allmänna pension. Tjänstepensionen kommer däremot via arbetsgivaren och är en stor del av den framtida pensionen. Därför är tjänstepension den absolut bästa förmånen arbetsgivare kan erbjuda sina anställda.

Kundservice

I Foras kundservicesektion hittar du bland annat blanketter, instruktioner, vanliga frågor och kontaktvägar.

Sänkt ålder för Avtalspension SAF-LO 2021

Svenskt Näringsliv och LO har träffat en överenskommelse om att successivt sänka åldern för intjänande till Avtalspension SAF-LO från dagens 25 år, med start 2021.

Information med anledning av Coronaviruset

Vi får många frågor med anledning av Coronaviruset och har samlat den viktigaste informationen. Hittar du inte svar på dina frågor där, kan du vända dig till Foras kundservice.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Information från Fora till de anställda

Fora skickar ut information till anställda vid olika situationer och tillfällen.

Intjänandeåldern för Avtalspension SAF-LO sänks

Åldern för när anställda börjar tjäna in till Avtalspension SAF-LO sänks successivt de kommande åren. Från och med år 2021 är åldern 24 år. Från år 2022 sänks den lägsta åldern för intjänande till 23 år och från år 2022 till 22 år.

Anställda som har fyllt 24 år får information från Fora under våren 2021.

Foldern "Ditt pensionsval"

Toggle

När en anställd börjar tjäna in pengar till Avtalspension SAF-LO (antingen genom att personen fyller 24 år, eller nyanställs) skickar Fora ut foldern "Ditt pensionsval". Den ger information om Avtalspension SAF-LO och de val som den anställda kan göra.

Valbekräftelse

Toggle

När den anställda har valt pensionsförvaltare, eller gjort någon annan ändring för sin Avtalspension SAF-LO, skickar Fora ut en bekräftelse på de gjorda valen. 

Om den anställda inte aktivit väljer pensionsförvaltare, placeras pengarna hos AMF och då skickas det en bekräftelse på det.

Pensionsbesked

Toggle

Varje vår skickas pensionsbesked och årsavstämning ut till alla som under föregående år har tjänat in pengar till Avtalspension SAF-LO. Utskicket innehåller information om pensionskapitalets storlek vid senaste årsskiftet och vilka pensionsförvaltare den anställda har.

Årsavstämingen visar bland anant vilken lön som arbetsgivaren rapporterat in för föregeående år och vilken premie som Fora har fört över till den anställdas pensionsförvaltare.

Utskicket innehåller också information om de kollektivavtalade försäkringarna.

Försäkringsinformation till personer under 24 år

Toggle

Den som inte fyllt 24 år och ännu inte tjänar in pengar till sin Avtalspension SAF-LO får i stället för pensionsbesked under våren ett brev med information om de kollektivavtalade försäkringarna.

Här får anställda mer information och hjälp

Fora svarar på allmänna frågor om Avtalspension SAF-LO - pensionsval, återbetalningsskydd och familjeskydd samt flytt av pensionskapital.

De olika pensionsförvaltarna svarar på frågor om pensionskapitalets storlek och placering samt uttag av tjänstepensionen.

AFA Försäkring svarar på frågor som rör de kollektivavtalade försäkringarna. Det är också hit den anställda ska vända sig för att ansöka om ersättning från någon av försäkringarna.