Byt sektion
Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Logga in på Mina sidor för att:

  • Välja pensionsförvaltare
  • Se vilken pensionsförvaltare du har
  • Lägga till eller ta bort efterlevandeskydd
  • Flytta ditt pensionskapital
  • Se vilken arbetsgivare som betalat in pengar till din Avtalspension SAF-LO
Du är på Privat
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag

Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag.
Välj vilken typ av företag du företräder

Aktuellt på Fora

Aktuellt

Elisabeth Wisén blir ordinarie vd för Fora

21 juni 2022

Efter sex månader som Foras tillförordnande vd tillträder nu Elisabeth Wisén som ordinarie vd. Under sina sex månader på Fora har Elisabeth redan gjort avtryck och kunnat bidra med viktiga pusselbitar i Foras utveckling.

Avtalat

Avtalat lanserar ny webb

13 juni 2022

Avtalats webbplats har uppdaterats med ny startsida, struktur, navigering och fler sidor om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. På avtalat.se finns samlad information och vägledning om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Genom att samla allting för både arbetsgivare och anställda på ett ställe, får du en bättre översikt.

Aktuellt

Tre miljoner personer får pensionsbesked från Fora

27 april 2022

I slutet av april påbörjas utskicket till privatanställda arbetare som under år 2021 tjänat in pengar till sin Avtalspension SAF-LO. Det ett bra tillfälle att se över sin tjänstepension i samband med att man får sitt pensionsbesked från Fora.

Aktuellt

Stopp för handel med Rysslandsfonder

Alla valbara fondbolag inom Avtalspension SAF-LO som har Rysslands- eller Östeuropafonder, har tvingats stänga dessa fonder för handel. Fonderna kan inte kan köpas, säljas eller bytas i dagsläget. Nya pensionspremier kan inte heller placeras i fonderna, och kapitalflytt till eller från fonderna kan inte genomföras.

Lediga jobb

Prenumerera på lediga jobb

Vi befinner oss på en spännande förändringsresa. Målet är ett modernare Fora som alltid utgår från kundernas behov. Missa inte om det kommer upp ett jobb som passar dig.

Vem räknas som företagare?

Olika roller omfattas av olika försäkringar. Ta hjälp av vår guide för att ta reda på om en person räknas som företagare eller inte.

Kundservice

I Foras kundservicesektion hittar du bland annat blanketter, instruktioner, vanliga frågor och kontaktvägar.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring är ett försiktigare val där pensionsförvaltaren tar beslut om hur dina pensionspengar placeras, exempelvis utifrån ålder och hur lång tid du har kvar till pension. Traditionell försäkring passar generellt dig som: 

inte vill välja placeringar

vill ha ett sparande där du är garanterad en viss pension

vill ha en lägre aktieandel och risk i ditt pensionssparande.

Det finns också en minsta garanti för hur stor pension som förvaltaren lovar att betala ut. Garantin gör att förvaltningen är något försiktigare men i gengäld blir utvecklingen av dina pensionspengar mer stabil. Dina pensionspengar placeras i en av förvaltaren utvald mix av huvudsakligen svenska och utländska aktier, fastigheter, räntepapper och alternativa investeringar.

Jämför traditionella försäkringar

Det finns fyra pensionsförvaltare att välja på för traditionell försäkring. De valbara traditionella försäkringarna hos de olika pensionsförvaltarna skiljer sig i vilka avgifter de tar ut, hur kapitalet placeras, vilken garanti som tillämpas samt i hur pensionen betalas ut. Välj förvaltare i tabellerna för fördjupad information.

Jämför historisk avkastning

Avser den avkastning/återbäring som, efter avgifter och kostnader för kapitalförvaltning, har fördelats till försäkrade inom respektive åldersgrupp inom Avtalspension SAF-LO per år. Tillgångsallokeringen och avkastningen kan antingen baseras på din ålder eller vara helt individuell. I tabellen visas åldrarna 35, 55 respektive 75 år. Tillgångsallokeringen och avkastningen kan antingen baseras på din ålder eller vara helt individuell. I det fall avkastningen är individuell visas avkastningen baserat på mediankapitalet för försäkrade inom respektive åldersgrupp.

Pensions­förvaltare20172018201920202021
35-åring
Alecta8,2 %-4,2 %19,6 %6,4 %23,4 %
AMF8,1 %0,8 %17,6 %7,6 %19,9 %
Folksam8,3 %0,9 %19,8 %6,5 %22,4 %
SEB3,4 %3,1 %3,7 %2,9 %10,0 %
55-åring
Alecta8,3 %-4,0 %19,8 %6,6 %23,5 %
AMF7,9 %1,1 %15,6 %6,3 %16,9 %
Folksam7,2 %2,3 %9,4 %1,9 %15,0 %
SEB3,5 %3,8 %3,9 %3,0 %10,0 %
75-åring
Alecta4,8 %-3,1 %13,3 %5,8 %14,4 %
AMF8,1 %2,0 %14,6 %6,8 %17,9 %
Folksam3,7 %11,9 %
SEB3,7 %3,7 %3,9 %3,0 %9,9 %

Jämför avgifter

Avser de kostnader och avgifter som belastar ditt pensionskapital inom Avtalspension SAF-LO. Avgifterna och kostnaderna leder dels till en direkt minskning av ditt pensionskapital, dels till förlorad avkastning eftersom du har mindre pengar kvar som växer. Vilka avgifter som de valbara pensionsförvaltarna får ta ut är reglerat och följs löpande upp.

Pensions­förvaltare

Fast försäkrings­avgift

Rörlig försäkrings­avgift

Max avgifts­uttag per år

Kostnad för kapital­förvaltning

Flytt­avgift
Alecta65 SEK0,170 %Alectas avgiftsuttag är begränsat till 600 kronor per försäkring, exklusive kapitalförvaltningskostnaden.0,019 %0 SEK
AMF40 SEK0,150 %AMFs avgiftsuttag är begränsat till 300 kronor per försäkrad, exklusive kapitalförvaltningskostnaden.0,032 %0 SEK
Folksam65 SEK0,120 %0,050 %400 SEK
SEB65 SEK0,088 %0,112 %400 SEK

Räkna ut kostnaden

Pensionsförvaltarna tar betalt för ditt pensionssparande. På Konsumenternas.se kan du se vad de olika försäkringarna kostar dig, från och med nu fram tills dess att pensionen är utbetald.

Pensionsförvaltare som inte längre är valbara

Om du gjort val av pensionsförvaltare före den 1 januari 2014, kan du ha dina pengar i någon av de pensionsförsäkringar som inte längre är valbara. 

Jämför fondförsäkringar

Jämför avkastning och avgifter för de valbara fondförsäkringarna inom Avtalspension SAF-LO. Du kan ligga kvar i en entrélösning där pensionsförvaltaren väljer fonder eller själv välja fonder.

Här gör du dina val

På Mina sidor gör du ditt val av pensionsförvaltare, återbetalningsskydd och familjeskydd samt flytt av intjänade pensionspengar.