Byt sektion
Sök
Sökhjälpen
Vanliga sökord som kan hjälpa dig att hitta rätt snabbare.
pensionsbesked återbetalningsskydd försäkringar säsongsanställd
Logga in

Logga in på Mina sidor för att:

  • Välja pensionsförvaltare
  • Se vilken pensionsförvaltare du har
  • Lägga till eller ta bort efterlevandeskydd
  • Flytta ditt pensionskapital
  • Se vilken arbetsgivare som betalat in pengar till din Avtalspension SAF-LO
Du är på Privat
Nedan kan du välja att gå till en annan del av fora.se
Close

Trygghet genom jobbet

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar

Företag
Toggle
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Information, blanketter och tjänster skiljer sig åt för olika typer av företag. Välj vilken typ av företag du företräder.
Företag med kollektivavtal

Privatägda företag som har kollektivavtal genom medlemskap i ett arbetsgivarförbund, eller har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund (hängavtal).

Företag utan kollektivavtal

Privatägda företag som saknar kollektivavtal men har, eller vill teckna, försäkringsavtal hos Fora.

Kommun- och landstingssektorn

Kommuner, landsting, regioner, företag anslutna till Sobona och Fastigo samt Svenska kyrkan.

Företag som vill anställa med stöd från myndighet

Information för företag när försäkringsavtal hos Fora är ett krav från Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Foreign companies with temporary operations in Sweden

Companies, with or without a collective agreement, that intend to run temporary operations in Sweden.

Privat
Toggle
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Så fungerar din tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de försäkringar du har genom din arbetsgivare.
Gå till Privat

Har du fått ett pensionsbesked?

I pensionsbeskedet från Fora finns bland annat uppgifter om hur värdet av din Avtalspension SAF-LO har förändrats det senaste året, hur mycket pengar som betalats in i år, vilka pensionsförvaltare du har och om du har något efterlevandeskydd.

Om Fora

Fora är den oberoende valcentralen för Avtalspension SAF-LO som guidar företag och anställda rätt i sin kollektivavtalade pensions- och försäkringslösning.

För arbetsmarknadens parter

Här finns avtalsregistret ESA, information om hur hängavtal tecknas och filmer som svarar på de vanligaste frågorna.

För pensionsbolag

Information och villkor för anslutning till Avtalspension SAF-LO, valbara pensionsförvaltare, statistik och kontaktinformation.

För leverantörer av lönesystem

Information, uppmärkningskoder och instruktioner gällande de uppgifter som ska rapporteras till Fora.

För journalister & press

I pressrummet finns pressmeddelanden, bilder, filmer och presskontakter.

Självservice

I den här sektionen hittar du blanketter, e-tjänster, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Om Fora

Fora är ett servicebolag som erbjuder administrativa lösningar för kollektivavtalade försäkringar och avgifter för parter på arbetsmarknaden. Vi finns för att erbjuda enkla och kostnadseffektiva lösningar som förenklar vardagen för uppdragsgivare, företag och anställda.

Flytt av pensionskapital

Det pensionskapital som du har tjänat in till Avtalspension SAF-LO kan du flytta från en pensionsförvaltare till en annan. Då gör du en flytt av pensionskapital.

Inom Avtalspension SAF-LO finns det ett antal valbara pensions­förvaltare och du kan bara flytta ditt pensions­kapital till en av dem. Det kapital du flyttar kan inte delas upp på olika försäkringar eller pensions­förvaltare, utan måste flyttas till en och samma pensions­förvaltare och till en försäkring. 

Gör du en kapital­flytt kommer även de framtida inbetalningarna till Avtals­pension SAF-LO att placeras hos den pensions­förvaltare som du väljer att flytta till. Flyttar du till en  pensions­förvaltare du inte har haft tidigare, innebär kapital­flytten alltså att du samtidigt väljer en ny pensions­förvaltare.

Om du har återbetalnings­skydd eller familje­skydd kopplat till din Avtals­pension SAF-LO följer de med när du flyttar ditt pensions­kapital. 

En flytt kan ta tid att genomföra. Normalt kan en fond­försäkring flyttas snabbare än en traditionell försäkring. När flytten är klar får du en bekräftelse från Fora.

Här gör du din flytt

Du flyttar ditt pensionskapital på Mina sidor. Skulle du ångra dig, är det också där du avbryter flytten.

Har du inte möjlighet att logga in på Mina sidor, kan du i stället beställa blanketten "Flytt av pensionskapital och ändring av pensionsval".

pdf

Checklista för dig som funderar på kapitalflytt

Ta reda på vad flytten kostar

Ta reda på hur stort pensionskapital du har att flytta och vad det kostar att flytta det. Kolla också vad flyttavgiften är hos den förvaltare du funderar på att flytta pengarna till. Det gör du genom att kontakta din nuvarande pensionsförvaltare och den förvaltare du vill flytta till.

Flyttavgiften tas från det kapital du vill flytta. Om ditt kapital är litet kanske det inte täcker flyttavgiften och flytten kan inte genomföras. 

Jämför avgifter, villkor och avkastning

Det är viktigt att du noga jämför pensionsförvaltarnas avgifter, garantier och möjligheter till avkastning. När du flyttat pensionskapitalet är det den nya försäkringens villkor som gäller. Ta reda på vad du ska betala i avgifter hos en ny pensionsförvaltare och jämför med var du betalar nu. Fråga också om övriga villkor för pensionsförsäkringen, både hos den nya förvaltaren och hos din nuvaranade.

Flyttar du mellan två traditionella försäkringar ska du jämföra försäkringarnas garantier.

Flyttar du från traditionell försäkring till fondförsäkring är det viktigt att veta att det i en fondförsäkring inte finns någon garanti.

Hur flyttar jag mitt pensionskapital?

Subtitles available in العربية, English, suomi, svenska, polski, русский, español and Türkçe. Start the movie and choose language in the player's settings.

Flyttavgift

Du betalar en avgift till pensions­förvaltaren när du flyttar ditt pensions­kapital. Hur mycket beror på vilken pensions­förvaltare du flyttar från. Avgiften tas från det kapital som flyttas. Är ditt kapital litet kanske det inte täcker flyttavgiften, och flytten kan då inte genomföras.

Har du flera olika försäkringar som du vill flytta kan det bli en avgift för varje försäkring. Innan du bestämmer dig för om det är värt att flytta ska du därför ta reda på hur mycket flytten kommer att kosta totalt. Det gör du säkrast genom att kontakta den pensions­förvaltare som du vill flytta från.

Så mycket kostar en flytt

Kostnaden för att flytta pensionskapital tas från det kapital som flyttas.

Om du ångrar dig

När du begärt en kapitalflytt får du ett brev från Fora som visar vilka flyttar du vill göra. Om du då ångrar dig, kan du avbryta flytten. Gör det isåfall så fort som möjligt. Då stannar pensions­kapitalet kvar hos din gamla förvaltare. Har du redan fått en bekräftelse från Fora om att flytten är genomförd, kan du inte längre ångra dig.

Så avbryter du en flytt

Vill du avbryta en påbörjad kapitalflytt gör du det på Mina sidor.

Om du avbryter flytten görs ändå ett omval

Gör du en kapitalflytt kommer även de framtida inbetalningarna till din Avtalspension SAF LO att placeras hos den pensionsförvaltare som du väljer att flytta pengar till. 

Avbryter du en påbörjad flytt kommer ändå de framtida inbetalningarna att placeras hos den pensionsförvaltare du begärt flytt till. Det gäller även om den pensionsförvaltare du hade tänkt att flytta till, är en annan än din nuvarande pensionsförvaltare. 

Pensionsförvaltare i Avtalspension SAF-LO

På Mina sidor kan du se vem som är din nuvarande pensionsförvaltare för din Avtalspensions SAF-LO. 

 Har du flera pensionsförvaltare, ser du det på ditt senaste pensionsbesked från Fora. Du kan också se det om du loggar in på Minpension.se.

Förvaltare som inte längre är valbara

Du kan också ha pengar placerade i produkter som inte längre erbjuds, eller hos pensionsförvaltare som inte längre är valbara.

Frågor & svar

Hur påverkar en kapitalflytt min egen pension?

Kostnaden för en flytt tas från kapitalet som flyttas. Vill du veta hur det påverkar pensionen, ska du höra med din pensionsförvaltare.

Kan jag flytta hur litet kapital som helst?

Det kostar pengar att flytta kapital från en förvaltare till en annan. Kostnaden tas från det kapital som flyttas. Är kapitalet väldigt litet kan själva flyttkostnaden “äta upp” pensionskapitalet.

Vad kostar en kapitalflytt?

Pensionsförvaltarna tar ut olika avgifter - vill du vara helt säker på vad en flytt kommer att kosta ska du kontakta din pensionsförvaltare. Har du flera försäkringar som du vill flytta kan du behöva betala en avgift för varje försäkring.

Så mycket kostar en flytt

Kostnaden för att flytta pensionskapital tas från det kapital som flyttas.

Varför tar det så lång tid att flytta mitt pensionskapital?

Flera faktorer påverkar hur lång tid det tar att genomföra en flytt. Till exempel har pensionsförvaltarna olika lång tid på sig att förbereda flytten och att flytta kapitalet beroende på vilket villkorsår du har för ditt pensionskapital och för vilken sparform som flytten gäller.

Beroende på när under året begäran om flytt kommer in kan det ta olika lång tid innan Fora skickar över information till pensionsförvaltarna om att kunden vill flytta sitt pensionskapital.